nr.3 November 2023

   

Op dinsdag 14 november, een natte herfstdag met veel verkeer op de weg,  ging de reis naar Barneveld. De bakermat van de pluimveesector en de woonplaats van de inventieve timmerman Ate Atema. Een mooie gelegenheid om 3 voedersilo’s op te halen bij Ate en een bezoek te brengen aan het pluimveemuseum, waarover later meer. Achter de werkplaats heeft Ate een mooi grasparkietenhok weten te realiseren met de nodige handige snufjes. Boven de werkplaats en het vogelhok heeft hij ook nog een afdeling met andere vogels, een fotoreportage volgt in deel 2 van dit bezoek.

                                                                DE GRASPARKIETENACCOMMODATIE 

   

   

   

   

Naast kunststof en aluminium is er ook de nodige zelfbouw van hout zoals de broedkooien, de nestkasten en de morsgoten. Er is aandacht voor de verlichting, de luchtkwaliteit, de temperatuur (infraroodplaten aan het plafond) en de hygiëne. Natuurlijk net een beetje meer als er bezoek komt :), maar omdat het heel praktisch is ingericht neemt dit ook relatie weinig tijd in beslag.  De onderste broedkooien zijn nog niet in gebruik, deze zijn netjes afgesloten zodat er minder stof in kan komen. Naast de voersilo’s in de vluchten zijn er nu kleinere silo’s geplaats voor het mohairzaad (Michael Weiss).  Zie de laatste foto.

                                                                                                  DE VOGELS

    

Deze grijze cinnamon zat in de broedkooi en liet zich in de tentoonstellingskooi mooi zien, de meningen verschillen over hoe vogels gefotografeerd dienen te worden, dit ook m.b.t. het fotograferen in een fotokooi. In dit geval zowel een frontaal- als zijprofiel van de vogel en op de middelste foto is ook de stok nog te zien.

   

Deze grijze man kwam ook zo uit de broedkooi en had verder lak aan de fotograaf, hij keek naar de achterwand en vond de camera maar niets. Het geeft wel een mooi beeld hoe een grasparkiet kan verschillen en goede en minder goede eigenschappen geaccentueerd worden. Gelukkig zie ik graag een vogel van de achterkant om die kwaliteit ook te kunnen beoordelen. Ondanks zijn minder conditie werd deze vogel op de show tweede geplaatst in een hele sterke klasse van grijze vogels.

   

Ate had liever meer vogel en minder hand op de foto gehad, maar hier kun je goed zien dat hij niet bang is om vieze handen te krijgen van het vele schilderen en kitten. 

   

Altijd mooi als een baby die niet direct opvalt maar waar je wel vertrouwen in hebt en later dit vertrouwen dan niet beschaamd en de potentie ook laat zien. Bij deze bonte vogel grijze vogel (iets te blauw, mede door de bewerking) was dit het geval. Ook bij het kopen van baby’s is het handig als deze scherpe blik er is.

   

   

   

 

 

    

 

 

 

 

  

2 reacties

  1. Johan zegt: Beantwoorden

    Mooie reportage weer, mooi hok met leuke vogels en natuurlijk is Ate hofleverancier van voerautomaten op menig ander hok! Ook bij Villa Vederhof ????????

    1. Dank je Johan voor je positieve reactie.

Geef een reactie