nr. 4 Oktober 2023

    

Deel 2 van het bezoek aan de OPC in Almelo, aangesloten bij de Parkieten Speciaal Club. Mooiste vogel van de TT-2023 was van Wilco Alfing, aan deze prestatie is een wisselbeker verbonden. Het Parkieten kruis was voor J. Jansen bij de grote parkieten met een vogel van 92 punten (kooi 299). Bij de standaard parkieten 8 inzenders, de kleurgrasparkieten 10 inzenders, Agaporniden 5 inzenders, Catharina parkieten 4 inzenders en hoofdgroep 20,23 t/m 32 grote parkieten 6 inzenders. 

   

   

Voor de Lori’s was een aparte ruimte ingericht met een aangepaste temperatuur. Het gebouw heeft aan de buitenkant geen uitstraling maar van binnen is het een gezellig onderkomen en daar straalt het wel een en al vogelhobby uit. 

   

   

     

Als afsluiting nog enkele foto’s van de standaard- of misschien een betere naam de Postuur grasparkieten. 

   

Jammer dat het conditioneren niet helemaal optimaal is gedaan, dit komen wij als keurmeesters steeds vaker tegen. Persoonlijk ben ik er voorstander van om het conditioneren van het masker af te schaffen. Op bepaalde shows in Duitsland zie je dat dit ook al aan de orde is. Een controversioneel onderwerp en de tijd zal het leren. Lees hierover ook mijn artikel “Conditioneren een lust voor het oog, maar een last voor de kweker en de vogel”. 

                              

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Fijn verslag en met de foto’s mooi de sfeer weergeven. Fijn ook omdat bij jou alle vogels meetellen.
    Het conditioneren van de maskers stamt nog uit de tijd van het begin van onze liefhebberij. De vogels hadden toen kleine stipjes net als bij de huidige kleurparkieten. Daar zitten ook weleens twee of vier extra stipjes bij, die gemakkelijk weg te knippen of te verwijderen zijn. In de loop der tijd werden de stippen steeds groter en steeds meer stippen kwamen er bij. Deze conditioneren werd en wordt steeds moeilijker. Ook lastiger voor de vogels en de eigenaar om dit werk te doen met een grote kans dat er teveel of verkeerde stippen verwijderd worden. In deze tijd zou goed letten op een breed en diep maker met grote ronde stippen en liefst niet teveel stippen een goede aanpassing kunnen zijn. Bij jonge vogelshows worden de postuurgrasparkieten niet geconditioneerd en daar weten de keurmeesters hen ook op waarde te schatten.

    1. Mee eens Jan.

Geef een reactie