nr. 5 September 2021

  

Eindelijk is het er dan van gekomen, een bezoek samen met Ria aan Anton de Vent in Steenwijkerwold. Ria geniet van de vogels en de contacten maar na een uur in het hok te hebben gestaan dan heeft ze het wel gezien. Met een stuk gebak en spelen met een enthousiaste jonge Australian Shepherd is de tijd wel te rekken. Als er dan ook nog een bezoek achteraan komt aan Taman Indonesia in Kallenkote dan is het ondanks haar pensioen net een mooi vakantiedag.

   

Je kunt Anton gerust een dierenliefhebber noemen, naast de grasparkieten, een hond, een kat heeft hij in het verleden ook konijnen gehad, het is dus een gezellige beestenboel.

   

De vogelhokken zijn geïntegreerd in een overkapping die de gehele breedte van de tuin beslaat. De volière kan in de gure maanden van het jaar afgedekt worden, Anton heeft dit speciaal laten maken zodat het een geheel is als je er vanuit de woning op kijkt.

   

De kweek loopt eigenlijk gewoon door en er zijn in het kweekseizoen zo’n 150 jongen gekweekt. De eerste bevruchte eieren voor het nieuwe seizoen zijn er alweer, ook een dubbeldooier waar de bloedvaatjes zijn te onderscheiden.

   

Het hok is enkele jaren geleden vernieuwd en ongeveer een jaar geleden zijn er 24 kunststof kooien van de firma www.birdsupply.nl geplaatst. Solide kooien van kunststof afgezet met aluminium profielen. Deze zijn voorzien van ledverlichting in de kooi, blijkbaar werkt het ook goed bij de grasparkieten, niet bij alle soorten werkt het even goed uit. De nestblokken van Italiaans fabricaat bevallen ook goed en zijn gemakkelijk te reinigen in een emmer water of in de afwasmachine. De blokken zijn volledig uit elkaar te halen.

   

Het was nog niet zo eenvoudig om de tijd in het hok op een uur te houden voor Ria, want Anton dacht nu hij er eindelijk een keer is zal ik hem ook laten zien wat ik in al die jaren heb weten te kweken. Daar kwam dus een hele bonte parade aan vogels voorbij, die natuurlijk ook allemaal op de foto moesten. Gelukkig vloog er regelmatig een vogel uit de fotokooi richting Ria, zodat ze actief betrokken bleef. Ook vond ze dat een mooie spangle van Appie van Gelder op de foto moest. Dat deze geen spots en onvoldoende tekening had was geen steekhoudend argument en omdat er ook een violet factor op zat moest deze vogel er zeker op. Nou Appie je woont niet alleen in de buurt je bent ook nog in beeld, met dank aan Ria 🙂

                                        

Nu dan de bonten van Anton en wel drie generaties op 1 stok. Ik heb soms wat moeten schuiven met de foto’s omdat de bovenkant van de kooi soms zichtbaar is (zie de eerste foto), wat geen mooi gezicht is.  De zitstok zit net wat aan de hoge kant. Onder hoge druk (met een kritische blik in de rug van Ria) moet je daar ook nog op letten als amateur fotograaf.

                                                          

Drie generaties op een rij, de baby vogels links die net is begonnen met de koprui laat zien dat er ontwikkeling is in de kopkwaliteit, de wigvorm oogt wat minder op het moment van fotograferen.

   

           

Om het niet “te bont” te maken ook nog wat andere kleuren uit het pallet dat wij kennen bij onze grasparkieten. Anton wist ze soms met drie tegelijk in de hand aan te dragen.

   

   

Ook na jaren ervaring in het houden van vogels en het bezoeken van legio vogelhokken is er toch iedere keer weer iets nieuws waar ik nog niet van op de hoogte was. Of het nu mensen of dieren zijn, als het om voeding gaat, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Anton geeft een klein schepje rode palmolie door het eivoer. Nou heeft palmolie ondertussen een slecht imago maar dit bleek net weer iets anders te zijn. De grote vraag was WAAROM? Antwoord omdat er veel vitamine E in zit. Dus ik heb het maar even opgezocht op intranet. De rode palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van biologisch verbouwde palmvrucht. Rode palmolie is niet hetzelfde als witte palmolie (afvalproduct). De rode palmolie is niet geraffineerd, gebleekt of ontgeurd en is ongehard. De rode palmolie verhoogt de voedingswaarde door o.a. caroteen en 7 soorten vitamine E. Na dit Aziatische product, met dank aan Anton, ging het naar Taman Indonesia.

                                                                                                          

Naast de bijzondere dieren uit Indonesië, is er een kruidentuin en veel Indonesische planten. Je kunt ze ruiken en in het eethuis natuurlijk ook proeven. Via een specerijenroute loop je langs een mini-sawa met koffie, thee, gember, laos, sereh, kemangi en nog veel meer. Mijn belangstelling ging natuurlijk uit naar de vele vogelsoorten. Ik heb een kleine selectie gemaakt van de vogels/duiven waar ik van onder de indruk was tijdens een vakantie op Bali, de Balispreeuw en de Muskaatduif. 

   

 

   

De Balispreeuwen doen het hier goed en er worden in gevangenschap ook jongen gekweekt. Ik sprak een verzorger van het park, hij gaf aan dat ze de spreeuwen graag meer ruimte willen geven zodat ze in de grote volière relatief vrij rond kunnen vliegen. Maar ze zijn nogal territoriaal en agressief naar andere vogels. De Muskaatduiven eten grote vruchten met pitten die ze in hun geheel doorslikken. Onder andere muskaatnoten worden door deze duiven gegeten, vandaar de naam. Prachtige vogels en duiven, die in de zon ook stralen en als het ware het licht reflecteren.

   

Een andere bijzondere vogel die ik in Australië op vakantie hoorde en zag is de Kookaburra, hier zaten twee soorten, de gewone Kookaburrra en  deze op de foto is de blauwvleugel. Het is de grootste ijsvogel te wereld. Hij leeft van insecten, hagedissen en niet al te grote slangen en knaagdieren. Deze ijsvogel is dus geen typische visvogel hij leeft dan ook in gebieden ver van het water af. De blauwvleugel is schuwer en leeft meer in de bossen.

   

Er zijn diverse tuimelaars onder de noemer Russische tuimelaars, opvallende voor de soort is de hoog opgetrokken staart en de laag gedragen vleugels. Volgens de verzorgen zijn ze er nog niet zo lang en tuimelen ze nog niet in de lucht. In dit gedeelte wat aantrekkelijk is voor kinderen liepen ook kleurrijk geheel aan Serama kippen. Het kleinste kipje ter wereld die momenteel erg populier zijn. Niet zo gek want ze zijn zeer vriendelijk en sociaal en hebben een mooie uitstraling. Meer over het bezoek aan Anton de Vent in het mooie gebied van de Weerribben-Wieden in het blad Budgie van de NGC-DBS. Oh ja, bevers en otters in het wild hebben we dit keer niet gezien, maar in deze dierentuin waren er nog wel een paar die onze aandacht trokken.

                                                                                    

 

 

 

 

 

 

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Heerlijk verslag waarin je terecht rekening hield met redelijke vrouwen logica. Dus mijn complimenten.
    Mooie parkieten verzameling en een idee om een keer Kallenkote op te gaan zoeken. Had ik nog nooit van gehoord.

    1. Moet je zeker doen Jan, ik heb er al eens eerder over gepubliceerd op de website. Kallenkote 53, Kallenkote (nabij Steenwijk) 0521-511189 http://www.taman-indonesia.nl

Geef een reactie