nr. 2 Juli 2020

  

Op maandag 7 juli waren wij (Henk Fidder, Wim Hattink en Peter van Amelsvoort) om 9.00 uur aanwezig bij Daniel Luetolf in Würenlos. Een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Aargau en maakt deel uit van het district Baden. Aanwezig was op dat moment al Margrit Portmann, deze mevrouw had er al 1,5 uur rijden op zitten om mij een keus te laten maken uit drie vogels, twee tcb’s en een violette man. Ze heeft zes jongen gekweekt uit een hemelsblauw tcb pop van mij die ze via Daniel heeft gekregen. Bij mij ging de pop niet in het nestblok en ook bij Daniel niet, dus er moest een slimme dame aan te pas komen. Ik heb gekozen voor een violette tcb man, waarvoor bij deze nog een keer dank. Het is misschien geen geweldenaar in vergelijking met bovenstaande spangel maar het is een echte clearbody wat betreft de kleur, zo wit heb ik ze nog niet vaak gezien. 

  

Een vriendelijke en gezellige dame met een aanstekelijke lach, ook al verstond ik haar niet altijd even goed met een mondkapje voor en een Zwitserse tongval en ik een minder gehoor.

                    

                                                  

De schuin omhoog lopende kap draagt er toe bij dat het oog zichtbaar blijft en er frontaal veel hoogte is. Zoals dit te zien is bij de oud Hollandse kapucijn duiven maar daar is het een kraag van achteren omhoog, maar het gaat om hetzelfde principe wat betreft de bevederingsrichting. 

  

Drie vogels zo uit de broedkooi als voorbeeld van de kwaliteit en de richting waarin de tentoonstellingsvogels momenteel door hem worden gekweekt en gemodelleerd. Ik heb deze voor de reportage vooraan gezet ook al kwamen ze vrij laat in beeld. Eerst was er het prepareren van de ingrediënten voor het zacht-/eivoer dieet van de vogels, vervolgens het secuur schoonmaken van de drinkbakjes. Ben ik blij dat ik maar 6 broedkooien heb en niet dagelijks dit hele repertoire af hoef te draaien. Maar goed ik ben dan ook geen professioneel grasparkieten kweker. Het is wel een accommodatie waar je met plezier langere tijd in verblijft en door de kwaliteit van de vogels verveelt het mij nooit.

  

Met z’n vieren gaat het voeren natuurlijk een stuk sneller en de samenwerking liep ook gesmeerd. Hieronder een impressie van de vogels die aangeboden werden voor de verkoop.

  

  

  

Mocht u denken het is allemaal groot en veel veren, dan zou u kunnen gaan voor een stijlvol groen mannetje (rechts onderaan in de serie van 9 vogels). De jonge grijze man met een zeer mooi top end en de violet factor was de favoriet van Henk Fidder (foto links).

  

  

  

Bij de baby’s en jonge vogels was ook genoeg te zien. Ik had al een ideaal paar in gedachte en ze ook maar eens in de tentoonstellingskooi gedaan. Een paring die Daniel ook in gedachte had voor de broer en zus van de beide vogels. Maar dat feest ging niet door. Uiteindelijk werd het een grijze geelmasker baby pop met potentie en een andere prijsklasse. Ook Wim Hattink ging niet met lege handen weg en heeft nog een mooie uitdaging om een aantal poppen aan de gang te zien krijgen. Het is niet alleen vogels verkopen er moet het nodige schoon gemaakt worden door Daniel zoals te zien is. Ook werd er nog een stop gemaakt in de buurt van Maastricht om enkele vogels af te geven aan een Belgische kweker voor een transport naar Engeland. Om 1.30 werd ik netjes door Henk Fidder afgezet in Raalte, dit voor een korte nachtrust want de volgende morgen mocht ik weer vroeg aan het werk. Ook voor Jos Reijnders waren er nog een drietal vogels meegekomen. Al met al een hele onderneming, maar zeker de moeite weer waard. 

 

                                                                 

 

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Mooi verslag van een nuttige en gezamenlijke reis!

  2. Dank je Jan, de meegenomen baby vliegt al in de buiten-volière en is actief, geen grondzitter.

Geef een reactie