Op zaterdag 30 november 2024 ging de reis naar Rijssen, een plaats met een eigen karakter tussen Deventer en Almelo. In Rijssen vielen mij altijd de vele duivenhokken op, dat er dan ook een mooie accommodatie staat van de postduivenvereniging “Het Luchtvermaak” is dan ook niet verwonderlijk. De Eerste Rijssense Kanarie Vereniging (ERKV) maakt dan ook dankbaar gebruik van deze mooie accommodatie. Dit jaar organiseerde de ERKV de Regio “Regge en Vechtstreek’ show, dit is na 52 jaar de laatste gezamenlijke regio tentoonstelling. Reden is dat er teveel shows zijn te kort achter elkaar zitten volgens a.i. voorzitter Jan Scholten in de catalogus. Ik weet niet hoe het uit kan maar de entree voor 2 volwassenen en een peuter van 3 jaar was inclusief catalogus en gratis koffie en thee maar 4 Euro. Een bonnetje 0,50 Euro cent en altijd prijs voor de kleintjes, zo ging mijn kleindochter met 5 cadeaus naar huis, het leek wel Sinterklaas. Bij een kanarievereniging kun je natuurlijk veel kanaries verwachten en verschillende kleurslagen. Op mijn facebookpagina kun je de video’s zien van o.a. de kanaries, dat geeft een beter beeld dan foto’s gezien de bewegelijkheid van de vogels.
DE KANARIES
TROPEN
Mijn kleindochter noemde de gouldamadines regenboog vogels en dat is nog niet zo’n gekke naam voor deze vogels met hun prachtige kleurenpallet. Vervolgens ging het naar beneden naar de kromsnavels waar ik postuurgrasparkieten dacht te horen, het bleken kleurgrasparkieten te zijn. Het is dan ook dezelfde familie maar het verschil in formaat, stijl en veervolume is aanzienlijk. Ook hier weer geen postuurgrasparkieten, voor de verenigingen en de NBvV een schone taak om hier prioriteit aan te geven middels een wervend project. Daar zouden de speciaal clubs ook een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Het is maar een idee, van een liefhebber, van deze statige grasparkieten met bijzondere ras-eigenschappen. Ik weet wel, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zou toch jammer zijn als bezoekers ze niet meer zien of weten dat ze bestaan.
KLEURGRASPARKIETEN
Een slippertje van de keurmeester of de administratie dat kan soms een keer gebeuren. Maar dit is in mijn optiek geen blankvleugel groen. Mijn eerste indruk was dat het hier ging om een opaline lacewing geel, de twijfel zat een beetje bij de kleur van het oog, bij een lacewing hoort dit rood te zijn, maar dit oogde nogal donker. Maar gezien de lichte kleur van de poten waar je het bloedvat kunt zien, is het toch geen lacewing maar een opaline Duitse fallow (zie reactie).
Mooi verslag van onze TT en mooie foto reportage.
Waarvoor dank..
Wbt de standaard/postuur Grasparkiet deze concentreerd zich idd meer op speciaslclub overijssel waar er 10 -11okt. jl er 107 van zaten in Almelo.
En ja als een deelnemer heel wat anfers in de kooi plasts, dan kan nog de keurmeester of de administratie er veel meer aan doen. Op het des betreffende briefje zal beslist de juiste kleurslag vermeld zijn.
Mooi verslag van onze TT en mooie foto reportage.
Waarvoor dank..
Wbt de standaard/postuur Grasparkiet deze concentreerd zich idd meer op speciaal club overijssel waar er 10 -11okt. jl er 107 van zaten in Almelo.
En ja als een deelnemer heel wat anders in de kooi plasts, dan kan nog de keurmeester of de administratie er niet veel meer aan doen. Op het des betreffende briefje zal beslist de juiste kleurslag vermeld zijn.
Bedankt voor je reactie. Wij zetten op het kooikaartje VK (verkeerde klasse), dan is het voor de bezoekers ook duidelijk dat dit niet de juiste kleurslag is.
Hoi Peter, er waren veel vogels onder de verkeerde kleurslag ingeschreven, als keurmeesters hebben we op het keurbriefje de juiste benaming opgeschreven, er waren ook niet wenselijke kleurcombinaties ingeschreven, deze kunnen als ze al niet in de goede klasse zijn ingeschreven ook niet voor een prijs in aanmerking komen.Dit was een van de weinige keuringen waar geen standaard of postuur grasparkieten ingeschreven waren , mvgr Benno Lowik
Bedankt voor je reactie Benno. Op het kooikaartje zetten wij VK, dan is het voor bezoekers ook direct duidelijk. Ik ben o.a. in Den Ham, Wijhe en Rijssen geweest, het is toch jammer als de postuur grasparkieten er dan niet zitten. Ook in Nieuw Heeten zaten ze niet,
Hallo Peter, het is geen lacewing want die heeft dezelfde kleur neusdoppen als een lutino. Deze vogel heeft duidelijk blauwe neusdoppen. Het is een opaline Duits fallow, die tegenwoordig bronze fallow wordt genoemd bij de N.B.v.V. Het is niet vreemd dat als je een kleurslag zelden te zien krijgt dat dit dan voor verwarring zorgt.
Ik vond jouw pleidooi voor de postuur grasparkiet zinvol.
Jan Bouwmeester
Klopt Jan, ik heb teveel naar de lichaamskleur gekeken, die was erg geel en had geen bleke grondkleur van de kleurslag. Ik had het ook kunnen zien aan de wangvlek. Bedankt voor je reactie.
Hallo Peter
Vielen Dank für deinen Beitrag…
Wieder einmal sehr informativ.
Liebe Grüße
Wolfgang
Gerne gemacht Wolfgang. Lieder konnte ich nicht in Karlsruhe, Kassel und Bruggen sein dieses Jahr, hoffe in 2025 wieder dabei zu sein.