nr.1 Juni 2024

  

Nadat ik de rayonshow van RNH vorige week heb moeten afzeggen i.v.m. rugproblemen, kon ik deze zondag gelukkig carpoolen. In een ruime volvo zitten met dikke banden is toch een stuk beter dan hobbelen in een stadsautotje als je nog niet herstelt bent. De reis en het lange staan tijdens het keuren was natuurlijk niet optimaal, maar met piepen en kreunen is het uiteindelijk gelukt. Tot de prijsuitreiking blijven zat er niet in , rond 15.00 ging het richting Raalte, nadat er nog eerst een albino pop van Koen Raad werd meegenomen en voor Sanne Peters een grijze man met kopkwaliteiten. Bij thuiskomst de albino pop apart gezet en kort daarna belde Sanne al aan. Voor de moeite kreeg ik nog een flesje rode wijn van haar en ook van Eric Thielemans had ik al een fles rode wijn mogen ontvangen, daar kun je mee thuis komen. 

                                                                       

De BABYSHOW 2024 in Oelegem, deelgemeente Ranst, was succesvol met 219 vogels. In de champion-klasse waren 7 inschrijvingen waaronder een aantal grote namen. Het partnership Vangenechten-Dieltjens had een prima zondag met bijna de volle winst.  Patrick van Zwol liet dit natuurlijk niet gebeuren en wist nog 1 hoofdprijs weg te snoepen voor de neus van het partnership.  Het had ook nog anders uit kunnen vallen, dan had hij met deze prachtige expressieve opaline cinnamon pop de best in show trophee gewonnen. Maar de keurmeesters konden zich er in vinden om de bonte vogel op deze zondag voorrang te geven. Geen garantie dat het een volgende keer niet andersom is.  Proficat heren met dit mooie resultaat en de hoge kwaliteit van de vogels, want de tegenstand was niet kinderachtig en er zaten meerdere toppers bij en zeer veel beloftevolle vogels.

    Eigenaar: Patrick van Zwol

Deze pop van een goed formaat en een heel mooi type, daarop een brede expressieve kop, waarvan de brede kopbevedering en moderen ooglijn laat zien zodat het oogzichtbaar blijft. Optimaal is de vogel niet wat betreft de kleurslag, dit is een detail wat uiteindelijk bij de kampioensbepaling mee gaat tellen, de spots zijn nog niet goed te bepalen maar lijken niet het sterkste punt van deze vogel te worden. Als laatste pluspunt de vogel zat de hele tijd rustig te showen op de stok. Dat is natuurlijk dikke winst, daar lieten enkele andere vogels het liggen. Op de eerste foto ligt de staart op de andere stok, wat een verkeerd beeld geeft van de houding, op foto 4 is dit wel goed te beoordelen en heb je een totaal beeld van de vogel. 

                                                                               

    Eigenaar: Vangenechten-Dieltjes

Ook deze vogel zat er tijdens de kampioensbepaling bij zoals het hoort, de bovenbouw van deze vogel is indrukwekkend en compact zonder gedrongen te lijken. Verder is deze vogel nog lang niet klaar in zijn ontwikkeling en mag hij wat betreft het lichaam nog wel wat doorgroeien. Een bijzonder kweekprestatie waar ook de Zweedse keurmeester Jonas Nilson spreekwoordelijk zijn petje voor af nam. 

Voor de rui bij de champions gingen beide prijzen naar het partnership Vangenechten-Dieltjes, beste was een grijze baby. Ik zag er kenmerken in die ik ook zag bij een grijze baby vorig jaar bij de baby show van de BGC, die vogel was langer maar had een vergelijkbare kopopbouw, waarbij de vogel echt indruk maakt als hij gaat gooien. Op de tweede foto is dit al wat beter te zien. Het tegengesteld geslacht was een pop die wat onrustig was, maar haar nekpartije sprong er voor mij uit. 

    Eigenaar: Vangenechten-Dieltjes

Dan naar de kwekers-klasse, waar voor mij wat onbekende namen bij zaten. Dat is altijd een goed teken, dan is er fluctuatie binnen het leden bestand. Met nieuwe leden of leden die de stoute schoenen aan hebben getrokken om het eens een keer te proberen om te showen met de vogels. De beste voor de rui en in-na de rui was van Peter de Bondt, een prima resultaat en dat met vogels van een hoge kwaliteit. onderstaande geelmasker had een beetje last van een irritant veertje bij het oog, maar liet de showeigenschappen mooi zien. Een  hemelsblauwe cinnamon met uitstekende kopkwaliteiten, de houding mag voor de presentatie iets meer omhoog. Joahn Donkers is helemaal terug en maakt snel grote stappen, niet stil zitten, hokken bezoeken en zorgen voor een goede leermeester dan is succes verzekerd. Hard werken is geen garantie voor succes, maar stil zitten geeft zeker geen succes! Om maar even een statement van R. Molketin (Zuid-Afrika) aan te halen. Koen Doudelet heeft zijn opaline cinnamon pop al meerdere keren geshowd en daar had hij een goede reden voor, deze uitgebalanceerde pop weet zich goed te laten zien en een kanshebber voor de prijzen.   

                                                                                    BESTE VOOR DE RUI

                            Eigenaar: Peter de Bondt

                                                                                    BESTE IN-NA DE RUI

                           Eigenaar: Peter de Bondt

                                                          TEGENGESTELD GESLACHT VOOR DE RUI

                                              Eigenaar: J. Donkers

                                                  TEGENGESTELD GESLACHT IN-NA DE RUI

                Eigenaar: K. Doudelet

De sfeer is altijd goed bij de VGC en de maaltijd was ook een prima basis voor het tweede deel de opening van de show. Met dank aan de organisatie en de schrijvers, aandragers, de mannen van de catalogus en de showmanagers en niet te vergeten de dames achter de bar.

                                                             

                                                        

       

7 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Wat een goeie vogels!
  Bedankt voor het verslag.

 2. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter
  Vielen Dank für deinen Bericht und den schönen Bildern ????????

  Liebe Grüße Wolfgang

  1. Dankeschön Wolfang, gerne gemacht.

  2. Dankeschön Wolfgang.

 3. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Statt den Fragezeichen sollten Ausrufezeichen stehen!!

  1. !!!!!!! Wo genau im Text? Bei R. Molkentin.

Geef een reactie