nr.2 April 2024

   

Op zaterdag 13 april 2024 werd een bezoek gebracht aan Wilco Afing voor een reportage in het blad Wellensittich Welt van uitgever Marco Weber. Ik was benieuwd naar de resultaten van het kweekseizoen en hoe de aangekochte vogels het hebben gedaan. Voordat wij het prachtige vogelhok ingingen werd nog even blik geworpen op het duivenhok van de schoonvader van Wilco. Het zijn lange afstandvliegers en ook hier mogen de resultaten er zijn, ruime hokken en niet te veel duiven op de vierkante meter, hygiene en een strenge selectie dan komt het wel goed. Natuurlijk moeten de genen wel van topduiven komen.

                                                                 DE OMGEVING, BIOPTOOP EN DE DUIVEN

   

   

                           

Heel mooi om zo te wonen, maar het is ook hard werken, maar dat kun je wel aan Wilco over laten. Momenteel maait hij alleen een looppad op het achterste perceel. Goed voor de biotoop van de patrijzen die hier nog voorkomen. Ook blijft de gifspuit achterwege zodat de diversiteit aan bloemen en kruiden terugkomen. De paardenbloemen zijn voor de duiven en de grasparkieten een gezonde toevoeging aan het dieet.  In de begin tijd van de hobby heb ik eens een bezoek gebracht aan de keurmeester van Asselt uit Weesp (overleden), hij gaf o.a. veel paardenbloemen aan zijn vogels en was goed thuis in de werking van kruiden in de voeding.   

                                                                   BUITENVLUCHTEN EN HET BINNENHOK

   

   

Vanuit twee binnenvluchten kunnen de vogels naar buiten. Voor 1 van de verrijdbare volieres is dat nog niet mogelijk, voordien werden daar aluminiumprofielen geplaatst na het kweekseizoen maar dat was te omslachtig. Met zoveel grond en een groot hok is het van bealang om het zo handig mogelijk in te richten zodat het vele werk je niet tegen gaat staan.

                                                                          DE SEPARATE KWEEKRUIMTE

   

   

Gescheiden hokken hebben zo hun voordeel, het broedgedeelte staat na de kweek ongeveer 3 maanden leeg en kan dan goed gelucht worden en gedesinfecteerd.

                                                                               DE BABYVOGELS RING 2024

                                                                                      

   

Er waren meerdere goede baby poppen, bovenstaande sprak mij aan door haar stijl, positie op de stok en de natuurlijke blow, een harmonische vogel, mocht nog iets meer nek hebben, de borstbevedering zit niet mooi glad op dit moment maar dat komt door het pakken van de vogel voor de fotokooi.

                                                                                  

   

Een indrukwekkende vogel voor een baby, maar standaardmatig is er nog wel wat op aan te merken. De vogel heeft schachttekening die bij een aantal veertjes al uitloopt, dus flecky is, de vleugeltekening is prima, maar de mantel is niet schoon en de nek heeft veel te veel tekening. Dan is er nog een teentje dat naar voren staat en de vogel lijkt met die poot wat grip te missen. Ook de lengte van de vleugels en de vleugeldracht doet vermoeden dat dit er in de toekomst niet beter op gaat worden.  Volgens Wilco was de vogel 2de geplaatst bij de baby’s voor de rui op een rayon bijeenkomst. Ik ben er niet bij geweest en dan kun je op bepaalde onderdelen geen eerlijk mening geven zoals over de vleugeldracht en de pootstand (incidenteel of structureel). Bij een vergelijkende keuring is het dan ook de vraag hoe was nummer 3, wat waren daar de fouten en de uitleg van de keurmeester.

                                                                             

   

Mooi compacte baby met voldoende schouderbreedte, het masker in verhouding tot de vogel. Door de leeftijd en de onzekerheid op de stok maakt de vogel een gedrongen indruk waardoor het type zich nog niet goed laat beoordelen. Op de eerste foto in de rij is de wigvorm al iets beter dan op de andere foto’s.

                                                                                

   

Bijzonder mooie baby, vooral frontaal maakt de vogel indruk door de kopvorm en de achtervulling op nek-schouder hoogte. Bij het zijprofiel zou de achtervulling meer op de achterkop mogen zitten. Omdat dit niet het geval is heeft de ruglijn hierdoor geen vloeiende lijn meer en gaan de vleugels wat hangen en raken de stok. 

                                                                          

   

Al iets verder in de ontwikkeling maar nog lang niet klaar, een tentoonstellingsvogel met relatief weinig fouten. Op de foto’s is te zien dat de ruglijn wat varieerd. De vogel van achteren gezien dan lijkt de vogel wat smal en dat is dan ook weer aan de vleugeldrach te zien. Maar met het ouder worden en meer gewicht/volume krijgen zal dit waarschijnljk in positieve zin veranderen. 

                                                                                     

   

Mooie rondingen op deze vogel door het volume aan onderdons. Zit ook nog niet helemaal zeker op de stok en lijkt wat gedrongen. Op de eerste foto in de rij is dit al wat beter met een mooie gesloten borstbevedering.

                                                                                       

   

Ook een pop waar je mee voor de dag kunt komen, maakt weer eens duidelijk hoe de houding en de pootstand van invloed zijn op de beoordeling van het type.  Vooral bij baby’s, zie ook onderstaande grijze baby man.

                                                                                     

    

Onderstaand een pop met een goede breedte en vrij van de stok en een mooi breed masker.

                                                                                    

   

                                                              DIVERSE BABYS EN EEN KWEEKPAAR EN POP

    

   

                                                             

 

 

                                                                

 

Geef een reactie