nr. 2 December 2023

   

Deel 2 van het bezoek aan de Gelderlandshow 2023, er zaten niet alleen sierduiven maar ook knaagdieren en konijnen. De beoordeling van de knaagdieren ging in een gemoedelijke sfeer en bij de konijnen was volgens mij een keurmeesterexamen aan de gang, leuk om de uitwisseling even te volgen. Het accent ligt voor mij bij de duiven, Ria de dame in de rode jas heeft meer met de konijnen. 

   

   

Altijd mooi de driekleur bij de konijnen en de kleur goudhals van deze Marteno Kropper lijkt er wel een beetje op.

                                                                                  ANDALUSISCH BLAUW

   

Een mooie kleurslag die je steeds meer ziet bij de verschillende rassen. De eerste foto is een jonge Holle kropper doffer (97 punten),  de tweede foto is een oude Gaditano doffer (97 punten), op de derde derde foto is een oude Oosterse Roller doffer (97 punten) te zien, de vierde is een oude duivin van het ras Ispir Bagdad (96 punt) een duif die je nog niet zo vaak tegen komt.

                                                                       CAUHOIS en KLEURPOSTDUIF

   

De uitmuntende Cauchois duivin in de kleur blauw brons geschubd (97 punten) gooide hoge ogen, de kleurpostduif in een prima conditie goed voor 97 punten, een plaatje deze poederblauw gebande oude doffer (97 punten). 

                                                             KINGDUIF, ITALIAANSE MEEUW en CHINESE MEEUW

                        

De blauw gekraste jonge King doffer met uitstekende raskenmerken kreeg 97 punten van de keurmeester, de ijskleurige zwart gebande Italiaanse meeuw is een prachtige verschijning en goed voor 97 punten, de sublieme Chinese meeuw is een jonge doffer in topconditie (97 punten).

           OOSTERSE ROLLER en WEENSE MIDDENSNAVELIGE TUIMELAAR en KEULSE TUIMELAAR

                      

Rode jonge Roller met een mooi type en houding, de snavel mag iets schoner (96 punten), een zwarte jonge doffer met veel raskenmerken (97 punten),een uitmuntende jonge doffer tuimelaar in de kleur zwart witpen (97 punten).

                                      VINKDUIF en ARABISCHE TROMMELDUIF en PAUWSTAART

                     

Uitmuntende vinkduif koperkleur met puntkap zwartvleugel (97 punten), een ere certificaat voor de geelzilver gekraste jonge duivin (97 punten), een jonge roodzilver gekraste pauwstaart doffer ook goed voor 97 punten.

                                               GELDERSE SLENK en DUITSE MODENA en GENUINE HOMER

   

Twee prima Gelderse Slenken de roodzilver geband kreeg 97 punten, uitmuntende jonge duivin blauw schimmel zwartgeband Duitse Modena (97 punten), prachtige jonge Genuine Homer doffer goed voor 97 punten.

                                                                RIJNLANDSE RINGSLAGER en SPEELDERKE

   

 Rijnlandse Ringslager zwart van 96 punten waarvan de kleur iets intensiever mag (96 punten), de rode (dominant) jonge duivin had ook 96 punten, de blauwschimmel waarvan de koptekening wat strakker mag ook 96 punten en een Speelderke rood (dominant) van 97 punten.

                                             RIJSSELSE KROPPER en LAHORE en KLEURPOSTDUIF

                               

Uitmuntende kropper duivin van 97 punten, een prima rasvertegenwoordiger deze zwarte Lahore duivin (97 punten), een witroodschild duivin waarvan de kleur nog iets gelijkmatiger en intensiever mag.

                                                                               OUD HOLLANDSE MEEUW

                          

Speciaal voor Henk Fidder, in drie kleurslagen, de oude liefde voor de Hollandse meeuw. De geelschild duivin had 96 punten, de blauw zwartgebande oude doffer ook 96 punten en een uitmuntende geelzilverschild gebande jonge duivin van 97 punten. Foutje, de blauwschild zwartgeband is een Antwerpse Smierel.

                                                                             HOLLANDSE KROPPER 

   

                                                                             

Als afsluiter van de fotoreportage van de duiven de Hollandse Kroppers. In mijn geboorte plaats Oldenzaal zag ik op jeugdige leeftijd deze imposante duiven van de buurman, klapwiekend van hun duiventoren wegvliegen en landen op het dak en koerend hun rondjes draaien. Ze hadden niet de kwaliteit van de witter doffe of de blauw zwartgeband die goed waren voor 97 punten.

                                                                           

 

  

 

 

 

  

4 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Het is dat je niet alles houden kan maar gelukkig kan je wel overal gaan kijken en genieten.
  Bedankt Peter.

  1. Graag gedaan Ja en deze show is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 2. Henk Fidder zegt: Beantwoorden

  Leuk Peter (en voel me vereert!) maar de blauwschild is toch echt een Antwerpse Smierel Wij gebruikten ze destijds om de kop van de OH meeuwen te veranderen. Dus wel beetje in de familie zullen we maar zeggen…

  1. Je hebt gelijk Henk, het is een Antwerpse Smierel. Je bent geslaagd voor de keurmeester test, hahaha.

Geef een reactie