nr.2 November 2023

   

Waarom ver reizen als dicht bij huis, in een straal van 20 kilometer, meerdere goede kwekers zitten met kwaliteitsvogels. Wilco Alfing stond deze dinsdagavond om 18.30 bij mij voor de deur om een bezoek te brengen aan Gerard en Annemieke Schrijver in Schalkhaar. Hij was nog op zoek naar een aantal goede vogels en dan is een donkere herfstavond een goede gelegenheid om een kans te wagen. Nu was er weer een ander stuk van de weg naar Deventer afgesloten met als resultaat een omleiding over donkere slinger wegen door het Sallandse land. Geen rechte lijn van A naar B, maar van H(een) en weer T(erug). Gelukkig is Wilco altijd ruim op tijd en stonden we iets over 19.00 voor de deur bij Gerard en Annemieke en werden we enthousiast onthaald door een schattig hondje.  Na een rondje parkietenpraat, een kop koffie en thee, ging het via de achterdeur naar de garage waar op de bovenverdieping het hok is gesitueerd. 

                                                                                        

   

   

Er waren een aantal jonge grijsgroene mannen opgekooid van het vorige kweekseizoen. Deze bovenstaande vogels van een goed formaat, met diepe maskers en een prima blow hebben de grijsgroene kleurslag op een hoger niveau gebracht op het hok. Dat ze daar tevreden mee zijn en hoge verwachtingen hebben is zeer begrijpelijk. Dat een beetje pech ook bij de hobby hoort blijkt wel weer. Is het u al opgevallen? De vogel op de eerste foto heeft een stijf teentje, volgens Gerard mogelijk ontstaan tijdens het ringen. 

   

Bij binnenkomst keek ons een lacewing pop zo verleidelijk aan, of ze vroeg wil je mij wel heel mooi op de foto zetten, dan laat ik mij van de mooiste kant zien. Een andere aandachttrekker is de geelmasker mauve man. Zo zie je ze niet zo vaak. 

   

Minder scherp deze foto’s, maar dit beloftevolle paar moest ik toch even in beeld brengen. Een mooie combinatie voor de violet kweek. De spangle pop laat zien dat er ook wel duidelijke cinnamon spots op een spangle gekweekt kunnen worden.

   

Ze doen het voorlopig nog even rustig aan met de kweek, de broedkooien waren daarom ook niet allemaal gevuld. De luchtbevochtiger is wel nodig bij dit hok, ondanks de natte oktober maand. 

   

Via de tussenruimte (eerste twee foto’s) ging het naar een andere ruimte met ruime binnenvluchten. Hier zaten ook de verkoop vogels waar Wilco nog een aantal mooie exemplaren er uit wist te halen. Omdat het aantal cinnamon vogels niet te veel mag worden volgens Annemieke, was er ruime keus bij de verkoopvogels. 

   

                                                                          

Het hok zit dus boven de garage en is voorzien van een groot raam dat meestal open staat. Maar als het raam gesloten, of iets verder dicht gedaan moet worden, hoe doe je dat dan? Nou dat is met een druk op de knop te bedienen, dus zonder dat het gaas weggehaald hoeft te worden. Wel zo veilig.  

   

In de broedruimte is ook nog een vluchtje, hier zaten een aantal overjarige mannen. De grijze man is nog een jonge vogel en hier moet nog een bijpassende pop voor gezocht worden met stijl en een goede vleugeldracht. Dat moet wel lukken met de aanwezige kwaliteit en het oog van deze kwekers voor harmonie en details. 

  

 

 

 

2 reacties

  1. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

    Hallo Peter

    Vielen Dank für den informativen Bericht und den schönen Bildern.

    Liebe Grüße Wolfgang

    1. Dankeschön Wolfgang, gerne gemacht.

Geef een reactie