nr.6 Oktober2023

   

Vrijdagmiddag 3 november 2023 ging de reis naar het Friese Sneek. Het rondstruinen in de mooie historische binnenstad werd ingewisseld voor zo snel mogelijk weer naar binnen in een winkel gezien het storm- en regenachtige herfstweer.  Het leverde wel een paar nieuwe wandelschoenen op. De tentoonstelling van de kleindier vereniging Zuidwest Friesland (SNN) jn de Veemarkthal zou om 17.00 uur open zijn voor het publiek. Zo als ik al memoreerde was het weer ons niet goed gezind, reden om te kijken of wij al eerder naar binnen mochten. Dit was geen probleem en de keurmeesters waren nog druk bezig om de dieren van een predicaat te voorzien. Ook de bekende kweker en keurmeester Peter Goosens was, met veel kennis van zaken, de keuring aan het afronden. Ik was niet op de hoogte van zijn gezondheidsproblemen waarover hij mij vertelde. Hopelijk kan hij zijn hobby nog lang blijven uitoefenen. 

                                                                   DE OUD HOLLANDSE KAPUCIJN

                                                            

                           

De Oud Hollandse Kapucijnen, een van mijn favoriete rassen,  waren al gekeurd en voorzien van een predicaat. De eerste die mij opviel was een blauwzilver gekrast gemonnikte oude duivin met 96 punten. Op diverse onderdelen een prima duivin, de krastekening zou misschien nog iets scherper mogen. Voor de liefhebber, op mijn facebookpagina staan deze duivin ook op enkele video’s.

    

                                                                                              

   

Zoals u kunt zien waren ze er in verschillende kleurslagen. Een oude doffer in de kleur roodzilver geband gemonnikt was ook goed voor 96 punten net als een jonge duivin in de kleur blauwzilver donkergeband gemonnikt. In dezelfde kleurslag was een jonge doffer ook goed voor 96 punten. Zo waren er meer met een hoge score maar de winnaar was een uitmuntende geel gemonnikte jonge duivin met 97 punten.

                                                                             

                                                                                       DE MOOKEE DUIVEN

De opstelling van de kooien is slim doordacht en aan het einde waren ze er gelukkig toch weer de Mookee duiven. Jammer genoeg alleen in de zwarte kleurslag en ook was er nog een mooie collectie om te genieten van het bijzondere gedrag van deze duiven. Deze volières geven de aankleding van de show ook net iets extra, misschien ook een idee voor de grasparkieten.                       

                                                   

        

   

                                                                                      

  

Meerdere vogels met 95 punten maar nummer 2260, een oude doffer van een prima type en stand, was goed voor 96 punten. Tot zover deel 1 van deze fotoreportage. In deel 2 komen worden meerdere rassen in beeld gebracht. Veel kijk en lees plezier. Duidelijk dat deze tentoonstellingen in de herfst- en winter maanden een belangrijke bijdrage leveren aan het plezier van veel hobbyisten in deze donkere en gure dagen.  

   

Geef een reactie