nr.5 Oktober 2023

   

Op zaterdag 21 oktober kwam Wilco Alfing mij ophalen voor een bezoek aan Janno Groeneveld. Een ongeveer 2 uur durende rit naar het Brabantse land. Ik kwam voor een interview met Janno voor het blad Wellensittich Magazin en Wilco om te kijken of hij nog een mooi span vogels aan zijn bestand kon toevoegen. Beide is dus gelukt. Janno is geen liefhebber van flecky vogels, er zaten er dan ook maar een paar en deze pop zal waarschijnlijk niet in de broedkooi komen. Maar het is wel een vogel die eigenschappen laat zien waarop Janno selecteert. 

                                                                                        

                                                                       De kampioen van de internationale NGC-DBS show 2023

   

Een relatief klein bestand, waarbij hij met 16 broedkooien werkt en dus streng dient te selecteren. Iets wat wel past bij zijn instelling, consequent en doortastend.

   

Het vogelhok is voorzien van de meest noodzakelijke voorzieningen om de hobby op een hoog niveau te kunnen uitvoeren, maar zeker geen groot hok, er is maar 1 binnenvlucht.

   

Naast de 16 broedkooien van de firma van Keulen zijn er nog 3 kooien voor de jonge vogels, handig om deze als ze schoon zijn af te sluiten met kunststofplaten. 

   

   

De overgoten gaan terug op vogels van Eric van Overbeek die gestopt is met de hobby. De basis van het hok is gebouwd op vogels van Willie Dokter, die ook de vogelsport heeft verlaten.

   

Bevruchting is een ander criterium waarop de vogels worden geselecteerd. 

   

De voeding is doordacht maar zeker niet overdadig. Er is een grote groep die zich in de tt-kooi beter laten zien dan in de vlucht. Wie wil dat niet?

                                     

Deze groep vogels (eerste foto) gaat binnenkort naar Qatar, onderstaand 2 vogels uit die groep (grijze man en groene cinnamon).  De andere foto (bovenstaand) is van een paar in de broedkooi van 80 cm. breed.

   

   

Ik zie vogels ook graag op de rug ter beoordeling van de specifieke kwaliteiten. Deze kobalt cinnamon baby is een beloftevolle vogel. Er zijn niet veel donkerfactorige vogels op het hok.

   

                                                             

 

6 reacties

 1. Benno Lowik zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag van bevlogen kweker, geweldige type op zijn vogels !

  1. Dank je Benno.

 2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Realistisch goed verslag. Janno kweekt duidelijk vogels naar het ideaalbeeld zoals ik het ook voor ogen heb. Het valt mij op dat zijn gemiddelde kwaliteit bij mij hoger binnen komt dan die van welke andere kweker op jouw site. Hoewel anderen mogelijk wel een aantal nog betere vogels hebben, hebben deze grote kwekers ook grotere aantallen mindere vogels. Dit zorgt er voor dat de gemiddelde kwaliteit van Janno hoger uit komt.
  Janno heeft het voordeel dat zo goed als al zijn vogel meer rechtop en hoger op stok staan. Met zestien broedkooien hoort Janno tot de kleine liefhebbers maar zijn resultaten en goede selectie maken hem groot. Goed verslag en goede foto’s van alle vogels. Bedankt Peter.

  1. Goed gezien Jan.

 3. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter,

  Ein sehr informativer Bericht mit vielen schönen Bilder und interessanten Informationen.

  Liebe Grüße
  Wolfgang

  1. Dankeschön Wolfgang

Geef een reactie