nr. 4 Juli 2023

   

Op zondag 30 juli 2023 ging de reis naar Rhede (D) een plaats in de buurt van Bocholt, dus niet zo ver van de Nederlandse grens en ook bekend van de firma Quiko. Ik had een afspraak met Robert Klümper, hij was samen met zijn vrouw aanwezig op de door mij georganiseerde inloopdag en tijdens dit bezoek werd de afspraak gemaakt voor een interview. Via afslag 25 bij Enschede ging het via provinciale- of B-wegen naar Rhede. Een mooie route volgens de navigatie, de terugweg dacht hij er anders over en werd het advies om de Autobahn richting Emden te nemen. In het blad WSW is meer te lezen over dit bezoek. 

   

Robert wil dat de vogels zich prettig voelen en genoeg activiteit hebben. De buitenvolières helpen hier zeker aan mee en de bonte vogelpracht vliegt dan ook heen en weer tussen de volières en de binnenvluchten. Zij drie kinderen hebben geen interesse in de vogels maar het leek hun wel een goed idee om het vogelhok wat op te vrolijken. ze hebben dan ook aan de buitenkant van de buitenvluchten een rij lampionnen opgehangen. Robert is van beroep timmerman en dat is ook te zien aan de afwerking van het hok, dit is in de broedruimte voorzien van Trespa kunststofplaten. Ook heeft hij een extra ruimte gemaakt achter de buitenvluchten waar de vogels naar toe kunnen als hij de vluchten schoon maakt, dit zonder dat hij ze allemaal hoeft te vangen. 

   

De kweekruimte met 12 broedkooien en twee mooie diepe afzetkooien van kunststof is verder voorzien van een aanrecht met warm water. Ook het voer, de zaadmengeling van VerseLaga, is opgeslagen in een kunststof container. Een strak geheel met twee kunststof ramen en een mechanische ventilatie. 

   

De voeding is niet over de top maar met een goed zaadmengsel, het eivoer waar kruiden aan toe worden gevoegd en groente zoals peterselie, oregano en bieten. Met zo nu en dan iets extra’s voldoet dit prima. Tegen de bloedluis neemt hij preventief actie. 

                                                                            

   

Je komt ze niet zoveel tegen kwekers waarvan de hoofdmoot van het bestand bestaat uit donkerfactorige vogels. Mijn favoriete kleurslag, violette vogels, was dan ook prominent aanwezig. Dus dat is genieten. Robert heeft ze ook met de geelmasker factor. Waarbij de stamvader mogelijk een dubbelfactorige violet is. Onderstaand een fotoreportage van de bonte vogelpracht. 

    

   

                                                                                  

   

   

 

  

3 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Dit is echt genieten van vogels die niet over de top zijn. Wat ik ook leuk vind is dat hij netjes met twaalf broedkooien werkt. Dat hij daarvoor ook aandacht verdiend in onze vogelbladen.

  Zelf vind ik teveel aandacht voor de “grote kwekers” die 80 of meer broedkooien gebruiken, voorbij gaan aan de gemiddelde hobbykweker. en zo krijgen de grote kwekers als het ware gratis reclame, al gebeurt dat waarschijnlijk onbewust. Want ze hebben wel wat te laten zien. Dus dat begrijp ik ook wel.

 2. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter

  Schön, daß Du auch von “kleinen” Züchtern berichtest, denn ohne Die KLEINEN , könnte die großen Züchter nicht leben….
  Da wäre niemand da, der ihre Nachzuchten kaufen.

  Toller Bericht, schöne Bilder!!!
  Liebe Grüße Wolfgang

  1. Richtig Wolfgang.

Geef een reactie