nr. 4 Juni 2023

   

Inleiding

Op donderdag 22 juni 2023 ging de reis naar Uwe Effertz in Köln (D), zoals altijd stond ik tijdig bij Henk Fidder voor de deur van zijn bungalow in de mooie bosrijke omgeving van Heino.  Ik kon lang uit liggen in de leen audi, op mijn leeftijd heeft een hoge in- en uitstap toch de voorkeur, zodat ik goed zicht had op de navigatie en mijn rol als bijrijder goed waar kon maken. Gezien het stabiele weer van de afgelopen maand dacht ik de korte broek wel een keer te kunnen aantrekken maar dat was een verkeerde inschatting. De deur van de inrit met garageboxen bij Uwe was gesloten en ik kreeg het vriendelijke verzoek van Henk om daar iets aan te doen. Dit ondanks de tekst op de navigatie dat er gevaarlijke extreme buien waren. Een onmogelijke opdracht omdat er geen bel op de deur zat en met de regendruppels die van mijn bril gutsten was het lezen van de informatie ook niet aan mij besteed. Gelukkig reageert Uwe altijd snel op mijn Messenger berichten dus snel terug in de auto en nog geen minuut later stond Uwe, ook in de korte broek,  de deuren/poort al open te maken. De vluchten in het eerste deel van het hok waren leeg en in de volgende gedeelte waren ook de  broedkooien zo goed als leeg. Volgens Uwe drie dagen poetsen en schoonmaken zodat alles er weer spik en span uitziet. Net bij de laatste jongen waren er nog een paar herstellende kruipers gevallen. Nadat deze laatste jongen waren bekeken kwamen wij in laatste gedeelte van het hok. Een ruime volière met een beschut gedeelte voor de vogels maar verder relatief open zodat de vogels veel frisse lucht hebben en zich goed kunnen ontwikkelen.

   

Evolueren

Als je een paar jaar niet  op een hok bent geweest en ik de foto’s in mijn archief vergelijk, dan zie je dat er een ontwikkeling is op een hok. Het gaat heel snel in de hobby en Andre Vemeir (B) zei het in die tijd al ‘je moet wel op die rijdende trein stappen die voorbij komt’. Dat zien we dus ook bij dit partnership, ze zijn hun massieve, geblokte vogels met brede korte nekken aan het modelleren. Enkele stijlvolle vogels werden Henk Fidder en mij door Uwe getoond, maar of ze de selectie voor de kweek ook halen is nog de vraag. Het is ook niet eenvoudig om op topniveau te sleutelen aan je kwaliteitsvogels waarvan je jaren lang de eigenschappen hebt vastgelegd. Je wilt deze eigenschappen niet kwijt raken.     

   

Verbeteringen / visie

Het plan van Uwe is om binnen 3 tot 5 jaar tot de volgende verbeteringen te komen: het masker van zijn vogels dieper, een houding met een mooie ruglijn waarbij de vogel rechter op zit, de slagpennen korter en en evt. iets meer lengte maar dat zal door de positie op de stok al effect hebben. De hemelsblauwe jonge man heeft de stijl en positie op de stok die gewenst is, echter heeft de vogel niet de kopbreedte die hij gewend is en ook zit er dan geen verbetering van de diepte van het masker in. Het is een uitdagende puzzel. Hoe maak je de combinaties waarbij je op basis van je toekomst visie mogelijk een stap terug moet doen op bepaalde onderdelen om toch uiteindelijk twee stappen vooruit te maken. Combinaties waarin je dus wat wint en wat verliest in de regionen kop, borst en poten.  

Fotoreportage van de vogels in verschillende leeftijdsfasen 

Met dank aan Uwe Effertz voor het uitvangen van de vele vogels zodat de lezer ook zelf kunnen puzzelen met de combinaties die tot een mogelijke extra stap in de kwaliteit bijdragen. Het is onmiskenbaar dat deze kwaliteiten aanwezig zijn. 

                                                                                           

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Geef een reactie