nr.3 Juni 2023

   

Het was al weer geruime tijd geleden dat ik een artikel heb gemaakt voor Budgie (NGC) en het Duitse blad WSW over Stefan Bouwman uit Harmelen. Op uitnodiging van Wilco Alfing uit Vroomshoop werd er op deze zonnige dag een bezoek gebracht aan Stefan. Een mooie gelegenheid  voor een goed gesprek en natuurlijk om de vogels van Stefan weer eens goed te bekijken.  Bij een vorig bezoek aan hem heb ik een laat jong (grijs) van hem meegekregen. Omdat een passende pop (hemelsblauw cinnamon) van Jacco de Vries jammer genoeg dood op de eieren lag, is de grijze man aan Wilco uitgeleend. Wilco had dus wel belang om enkele poppen met een zekere verwantschap aan deze man te kopen. Laat Stefan nu goed in de poppen zitten en ook nog wat af willen geven, dus werd de reis een succes. Wilco was er blij mee.

                                                                                         

                                  Een jonge grijze pop met mogelijk een violetfactor die mee ging naar Vroomshoop.

Je komt de combinatie van postuurgrasparkieten en kanaries niet zo vaak tegen.  Stefan geniet van deze combinatie, hij heeft wel het aantal broedkooien van de kanaries verminderd om een extra vlucht in het hok te maken voor de jonge grasparkieten. Met drie vluchten en wat afzet kooien is nu makkelijker werken. Ook zijn er kunststof kooien van het merk Oesig aangeschaft en in de plaats gekomen van de zelfgemaakte houten broedkooien. Het geheel zag er strak en mooi afgewerkt uit, de kasten die onder en naast de kooien zitten zaten prachtig glimmend in de lak.  Het hele hok zag er prima schoon uit, dat hier aandacht voor de hygiëne is zal duidelijk zijn. Beter voor de kweker en de vogels.

   

                                                                                     

                                           Heel praktisch de kastruimte voor de broedblokken en de tentoonstellingskooien.

   

Er zijn dus drie vluchten, de poppen en de mannen zijn gescheiden en de derde vlucht is voor de jonge poppen. In de vlucht voor de mannen zaten ook vogels met ring 2023. Een grijs cinnamon spangle mannetje maakt geen indruk tussen de volwassen mannen. Toch kun je je snel verkijken op vogels in een vlucht, als je ze in de tentoonstellingskooi zet krijg je vaak een heel andere indruk. Andersom komt echter ook voor in bepaalde hokken. Op verzoek werd dit mannetje er door Stefan uitgevangen. In eerste instantie in de tt-kooi was dit aanblik ook niet overtuigend, maar toe de vogel in de hand werd genomen, kon je zien dat de kop in de basis breed was met een aanzet van de bevedering naast de washuid naar beneden. Op de een of andere manier sprak dit vogeltje mij toch wel aan. Vervolgens liet Stefan enkele foto’s zien van deze vogel net uit het nestblok, een heel andere presentatie, stijl en blow. Ik ben benieuwd hoe dit vogeltje gaat uitgroeien bij Wilco op het hok.

   

De achtergrond van de huidige vogels is gebaseerd op vogels van Jaco Griffioen (lijn Jacco de Vries) en Henk Broer. Ook werden er enkele vogels gehaald bij Han Schrijver (Vught) die het bestand van Jaco Griffioen heeft over genomen.  

   

                                                                               

                      

De sterkte zit in de grijze lijn van dit bestand, echter de spots lopen wat terug in vorm en formaat. De overweging is om enkele opaline vogels in te brengen, deze zijn echter flecky. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijke effect is over enkele jaren. Heeft de verbetering van de spots plaats gevonden en is de flecky invloed te doseren en beheersbaar te houden. Het bekende dansen op het slappe koord wat wij kwekers met onze vogels doen.

   

   

                                                                              

Een van de sleutelvogels is deze hemelsblauwe man. Het formaat van de vogels van Stefan is prima, ook al ziet hij ze graag nog wat groter. Naast dat de vogels (net als de baas zelf) heel rustig zijn komen ze ook mooi naar voren toe op de stok. De training hierop heeft een positief effect op de presentatie en houding van de vogel. Voor de fotograaf iets minder, dus deze foto’s met de spijlen er bij op. Ga je te dicht met de camera door de spijlen dan krijg je van die vogels volledig uit verhouding met een extreme kop.

     

                                                                                

Niet bewust gekweekt maar als ze er dan uitvallen in deze kwaliteit dan zijn de violetten de pareltjes in het hok en het combineert ook mooi tussen de grijze vogels. Donkergroen kan hier ook goed bij in worden gezet.

   

   

Het zijn niet alleen de grijze vogels ook de cinnamons leveren hun bijdrage aan de kwaliteit. Onderstaande man mocht er ook zijn, het opaliniseren valt bij grijze vogels minder op dan in de blauwe variëteit. 

   

                                                                                   

   

                                                                                   

Het oog is ook een onderdeel van de standaard, misschien voor velen een detail, maar dit moet toch ook breder gezien worden. Een iris ring heeft niet alleen aantrekkingskracht op de pop in de broedperiode.  Op de tentoonstelling is het een item gekoppeld aan conditie en vitaliteit, presentatie en fier op de stok zitten. Bij het naar beneden kijken maakt het oog nog meer indruk en dient dus in de beoordeling meegenomen te worden door de keurmeester. 

                                                                                 

Als afsluiter deze jonge man die al een aardige indruk geeft over de lengte en dikte van de veer. Het was weer de moeite waard. Succes Stefan op de komende clubshow in Hapert.

3 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Met plezier gelezen en gekeken.

 2. Fred Loogman zegt: Beantwoorden

  Deel de mening van Jan Bouwmeester.

 3. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter,
  Vielen Dank für deinen ausführlichen Bericht mit den tollen Fotos…..
  Mach weiter so

  Liebe Grüße aus Schweich
  Wolfgang

Geef een reactie