nr. 2 Juni 2023

   

Op zondag 11 juni 2023 ging de reis naar De Kwakel voor een keuring bij het rayon Noord Holland. Elke reis er naar toe krijg ik weer een andere route voorgeschoteld van de navigatie. I.v.m. diverse wegwerkzaamheden was het dorpshuis aan de voorkant niet bereikbaar, dus werd het parkeren aan de achterkant. Het rayon heeft een beperkt aantal leden maar een groot gedeelte was toch aanwezig op deze warme dag. Het bestuur had besloten, om deze keuring van vogels ring 2023, door te laten gaan. Op facebook kreeg ik een reactie dat de show afgelast had moeten worden. Het bestuur van het RNH had wel een aantal maatregelen genomen en de temperatuur in de zaal was dan ook niet te warm. Het hele gebeuren was in 2 uur klaar en vervolgens  konden de vogels weer naar huis. Geen hijgende vogels die zich strak trokken, dus mijn inziens wel een verantwoorde keuze van het bestuur. Een gezellige bijeenkomst en als afsluiting een drankje van de winnaars, met drie vogels van Cor en Ria Booster.  Een baby pop van Johan van Veen, wist zich hier ondanks een waas op de bevedering, tussen te spelen wat een knappe prestatie is bij de hoge kwaliteit aan vogels die er getoond werden.  De kunst is natuurlijk om ze t.z.t. ook in showconditie te krijgen, nu had de conditie nog geen prioriteit. 

                           

                                                               Beste aangewezen vogel van de show, eigenaar Cor Booster.

                           

                                                         Beste aangewezen pop voor de rui, eigenaar Johan van Veen. 

   

De belangstelling voor de recessief bonte vogels neemt weer toe en dan is natuurlijk ook terug te zien in de kwaliteit, op de NGC-DBS show was dit te zien maar zeker ook bij de BGC waar een grijze recessieve baby in de carrousel kwam. Bovenstaande baby en onderstaande jonge vogel net startend met de rui waren beloftevolle vogels van dezelfde eigenaar in het rode shirt (Frank Nijenhuis). 

                          

                        

Een andere beloftevolle vogel was deze grijsgroene man, zwaar in de rui en er was nog net een aankomende primaire pen te zien anders was deze vogel buiten de plaatsing gevallen. 

                                           

Geen albino maar een dubbelfactorige spangle pop, de oogkleur was moeilijk te  bepalen door de beperkte lichtinval. Door een vooruitstekend teentje en het zijwaarts zetten van het beentje ging deze vogel in de plaatsing wat naar achteren.  Er waren er meer waar het mankement van de teentjes, niet goed naar achteren en rond de stok geplaatst, consequenties had voor het terugzetten naar een lagere plaatsing. Ook bij onderstaande vogel was dit de reden dat de klassering niet vooraan was, de pop sprak mij verder wel aan en de kopbevedering krijgt mooi lengte zoals al te zien is.

                  

                                                                          

Dit spangle baby’tje was eigenlijk nog een beetje te jong, het staartje nog aan de korte kant en als ze nog het geluid maken van een piepertje kun je beter wachten met inzenden. Anderzijds bleef ze netjes op de stok zitten en maakte ze een fitte indruk en kun je het ook als een goede training zien voor een evenement van 2 uur. Voor een volledige 1 dag show zou ik ze lekker thuis laten.

   

Deze geelmasker cinnamon was wat wit rond de neusgaten maar ging verder door als man en maakte indruk, echter wat de breed van onderen en ook hier een teentje naar voren. 

                            

Een aantal kwalitatief goede spangles maar de tekening en/of spots lieten te wensen over. De vogel op de eerste foto had in verhouding tot het formaat een staart die wel iets over de grens gaat wat betreft de criteria die wij hier aan stellen. Zonder dit nu direct als een (klassieke) longtail te (dis)kwalificeren.

   

Een violet bonte vogel viel op door de mooie kleur en het bijpassend bontpatroon, de vogel liet zich echter niet optimaal zien.

       

                                                          

 

 

 

 

9 reacties

 1. Dennis Woitowitz zegt: Beantwoorden

  Vielen Dank für den Bericht Peter!

  1. Danke Dennis, gerne gemacht.

 2. Patrick Van Zwol zegt: Beantwoorden

  Goed verslag alweer ! Proficiat Peter.

  1. Dank je Patrick, tijd om jouw vogels ook weer een keer te komen bekijken.

 3. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  De recessiefbonte cinnamon geelmasker in kooi 29 vind ik een pracht exemplaar qua kleur en tekening en mooie kopvorm.
  Bedankt voor de foto’s en het verslag. Zo blijven we toch extra betrokken bij onze hobby.
  Bedankt keurmeester fotograaf en schrijver Peter van Amelsvoort.
  De deelnemers allemaal gefeliciteerd en natuurlijk ook de prijswinnaars, goed gedaan!

  1. Dank je Jan. De spots zouden wat dieper mogen liggen, maar verder een beloftevolle vogel van frank Nijenhuis.

 4. Fred Loogman zegt: Beantwoorden

  Leuk om te lezen Peter; leerzaam bovendien want de teentjes zien veel kwekers, waaronder ik, over het hoofd.

  1. Bedankt Fred voor de positieve reactie. Ja, dat onderdeel is een tijd lang aan de aandacht van de kwekers ontschoten, wij zijn er als keurmeesters nu ook scherper op

 5. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter
  vielen Dank für deinen Bericht und die schöne Bilder.
  Glückwunsch an alle SIEGER. !!!

  Liebe Grüße aus Schweich
  Wolfgang

Geef een reactie