nr.1 Februari 2023

   

In de eerste week van februari werd een bezoek gebracht aan Walter Ruttijn in Deinze België. Een behoorlijke trip van in totaal 7 uur rijden, zeker met een zware verkoudheid die ik het weekend ervoor had opgelopen. Maar goed ik zou een geleende albino pop terug brengen zodat hij er nog een ronde mee kon draaien samen met een man van mij. Dus er was een zekere haast bij om te voorkomen dat de vogels uit conditie zouden raken.

De start van de kweek bij Walter was goed wat betreft het aantal bevruchte eieren, maar vervolgens kwam er de klad in met afgestorven eieren en hele kleine jongen die niet werden gevoerd of te zwak waren om de pop te stimuleren om te voeren. Iets bijvoeren van de jongen had in enkele gevallen wel resultaat maar een deel van de jongen was toch te zwak. Oorzaak, zeg het maar!? Voorafgaande aan de kweek heeft Walter uitgebreid onderzoek laten uitvoeren op diverse gezondheidsonderdelen, er werden geen afwijkingen geconstateerd, dus fris en met goede moed aan de slag gegaan.    

   

Walter heeft het niet zo met goede reserve vogels die dan niet in de kweek komen. Daarom heeft hij zijn aantal broedkooien nog maar een keer weer verhoogd, er zijn het er nu 45 in totaal. Ik begrijp dat wel, maar ga daar met maar 6 broedkooien iets anders mee om. Voor mij zijn de vogels die niet in de kweek komen veelal de tentoonstellingsvogels. Zoals te zien is op de laatste foto is er de nodige bedrijvigheid en gaat dat onderdeel prima in de kweek, de conditie c.q. de broeddrift is er wel.

   

Ik zie ze steeds vaker de kleurparkieten tussen de Engelse- of standaard grasparkieten, veelal worden ze gebruikt als voedsterpaar of om de activiteit in de volières en kooien te stimuleren. Zoals te zien is zijn er ook nesten waarin het vanzelf goed gaat en de kweker alleen maar van hoeft te genieten. Op de eerste foto een TCB-blackwing, de slagpennen zijn daar niet lichter van kleur zoals bij een normale TCB. Mijn favoriete violette kleur stond buiten de kooi en niet op de vogels (:). 

   

Enkele late jongen die herstellende waren van een lichte French moult infectie zijn aangehouden op basis van hun uitstekende kwaliteiten. Veel frisse lucht en heerlijk in de zon achter het raam zal hopelijk het herstel positief beïnvloeden. 

   

Eerste foto’s enkele kleurparkieten bij de laatste verkoopvogels. De albino pop gaat bij Walter nog voor een derde ronde in de kweek, hopelijk met succes, ik heb er drie jongen van. Onderstaand nog een paar foto’s uit de dubbele verrijdbare kooi.

   

                                     

Nog even een beetje oppoetsen voor de fotoserie van een geelmasker man, genomen in de broedkooi. 

                                                                                           

   

   

 

4 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Ziet er allemaal prettig goed uit.

 2. Ben best benieuwd naar de drie jongen van de Albino pop. Kun je wellicht eens een foto van laten zien?

 3. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter
  Vielen Dank für den schönen Bericht mit den aussagekräftigen Bildern. ????

  Liebe Grüße Wolfgang

  1. DankeschÖn Wolfgang.

Geef een reactie