nr. 7 November 2022

    

Na de Oud Hollandse Meeuwen was mijn favoriete ras aan de beurt, de stijlvolle en elegante Mookee duiven, die daarnaast ook kracht uitstralen en een mooi kleurcontrast. On de kwaliteit goed te kunnen beoordelen moeten ze actie laten zien. Beetje jammer dat ze er alleen in de kleur zwart zaten, maar je komt ze niet op elke tentoonstelling tegen. Dit duivenras verdient wel wat meer aandacht en liefhebbers, er zit genoeg uitdaging in en het zijn ook nog vruchtbare duiven en betrouwbare ouders. Bovenstaande jonge duivin, had de nodige positieve punten op het keurbriefje, er stond echter geen plaatsing en punten op, ook geen wensen en fouten. Het lijkt erop dat de administratie hier een slippertje heeft gemaakt.

                                                                        

Deze jonge duivin (boven) was goed voor 95 punten en zou een punt meer hebben gekregen als de veerconditie beter was geweest. Positieve punten, type, stand, actie, hals en vorm, zeer goede snavel, kleur en tekening.

Links onder een jonge duivin goed voor 95 punten, volgens de keurmeester o.a. een fraai type. De andere duivin rechts had ook geen punten op het keurbriefje, de ondersnavel zou wat beter door gekleurd mogen.  

                                      

Daarna de jonge doffers, de eerste foto links, deze duif had 95 punten en veel positieve punten, de snavel onder mocht ook iets beter doorgekleurd. De twee duif in de rij op de foto had 94 punten, de nekkam mocht iets vaster en de veerconditie in de staart. Nummer drie had ook 94 punten en zou wat vaster in de stand mogen. De vierde ook 94 punten en daar zou de nekkam wat vaster mogen.  

    

Onderstaand de eerste in de rij goed voor 94 punten. De tweede in de rij had 91 punten, de veerconditie in de staart en vleugels kon beter, idem de ondersnavel, als opmerking: let op het borstbeen. 

 

                                                             

Dan de oude doffers, de eerste in de rij is een oude doffer met 94 punten, ook hier opmerkingen over de conditie, de nekkam en de ondersnavel. De tweede was goed voor 93 punten, de nek kan iets meer gesloten, een afgebroken pen in de linker vleugel en de veerconditie in de staart was niet optimaal volgens de keurmeester. de laatste in de rij, had een score van 92 punten, ook hier wensen ten aanzien van de conditie, de ondersnavel en de manen mogen iets vaster.

                              

In deel drie van dit bezoek aan de Keistadshow ga ik verder met de Oud Hollandse Kapucijn, ook een aantrekkelijk ras zoals de Oud Hollandse Meeuwen met Nederlandse roots.

2 reacties

  1. Patrick Van Zwol zegt: Beantwoorden

    Een duivenkenner ook al de Peter. Mooi verslag!

    1. Dank je Patrick, het keurbriefje van de keurmeester doet het werk.

Geef een reactie