nr. 5 Oktober 2022

    

                                                                                            

Op de laatste zaterdag in Oktober ging de reis naar Vught, waarbij Henk Fidder zelfs precies op de afgesproken tijd aanwezig was in Raalte. Hij liet dit dus ook weten door voor het raam te staan en op zijn horloge te wijzen. Knap Henk :). Voor mij is een afspraak om 8.45 om 8.45 vertrekken, dus dan moet je eerder aanwezig zijn. Zeker als je je enthousiasme en communicatieve vaardigheden graag deelt, dan gaat daar toch tijd inzitten.  Het doel van de reis was een bezoek aan Han Schrijver, Henk had vier dozen trosgierst besteld, dus die moesten opgehaald worden. Hij kon niet garanderen dat ik er op terugweg ook nog in de auto zou passen, maar ik heb de gok gewaagd en ben met hem mee gegaan. Ook waren er nog wegwerkzaamheden zodat wij een half uur later aankwamen dan afgesproken. Het overtreden van de snelheidslimiet, waar hij regelmatig bericht over thuis krijgt, hielp in dit geval ook niet.  

   

                                                                           

Na een Brabantse delicatesse in XXL formaat en een hartelijk welkom door Han en de Deense dog, ook in XXL formaat ging het naar de buitenvolière. Een ruime vlucht van 3 bij 4 meter waar de vogel zich goed kunnen ontwikkelen, of rusten van de inspanningen in de kweek. Dit is een goed af te schermen hok van kunststof platen, mogelijk dat hij het dak nog iets aan gaat passen, zodat het in de zomer minder warm gaat worden. Op een enkele uitzondering na gaan de vogels in de avond allemaal op stok, ze kunnen dus prima vliegen en hebben voldoende spierontwikkeling.

   

De basis van het hok van Han is gebaseerd op Jo Mannes vogels, later is gewerkt met enkele Engelse vogels met een prima resultaat. Vogels van een goed formaat, de noodzakelijke blow en presentatie. Om enig tegenwicht te krijgen op enkele onderdelen (lengte van de slagpennen en lichaamsbevedering) zodat de vogels wat meer in balans komen zijn de vogels van Jaco Griffioen overgenomen. Dit zijn mooi afgewerkte vogels en ik ben benieuwd wat hiervan de resultaten zijn als deze vogels in de kweek gaan.

   

   

Het kweekhok is voorzien van de nodige attributen die behoren in een modern hok, de broedkooien en de verrijdbare vluchten zijn van de firma Oesig.

   

                                                             

Han is aan het testen of het product Badedas Classic effect heeft op vogels die veerproblemen vertonen. Op de achterkant van de fles staat wat er allemaal inzit. Het product zou een ontstekingsremmende en genezende werking hebben. Kraamhulpen en zorgverleners adviseren vaak een bad te nemen bij wondjes en ontstekingen, te vergelijken met Biotex en soda. Er is echter weinig ondersteunend wetenschappelijk bewijs voor. Het Nederlands Huisarts Genootschap raadt het eigenlijk af en hebben het zelfs over schadelijke effecten. Op de site van Unilever vind je een overzicht van de ingrediënten van Badedas Classic.   

   

                                                     

Voor de trouwe lezer Jan Bouwmeester, die mijn website artikelen en geposte foto’s op facebook regelmatig voorziet van prettige genuanceerde commentaren, nu ook enkele foto’s waarbij de vogels volledig in beeld zijn. 

   

   

Bovenstaande foto’s zijn van de vogels die door Han geringd zijn, hieronder komen de foto’s van de vogels uit de stam van Jaco Griffioen, opgebouwd met o.a. vogels van Jacco de Vries (voormalig partnership met Jac Cuyten en Jef Smet). Er kan een enkele vergissing tussen zitten, daarvoor mijn verontschuldiging mocht dit het geval zijn.

   

                                                                          

Het opaliniseren valt in de blauwserie snel op en blijkbaar bij de vogels met een donkerfactor nog meer.

   

                                                                                   

Een aantrekkelijke grijze cinnamon pop, een van de weinige vogels met wat schachttekening, de meeste vogels zijn mooi schoon.

   

   

   

Met dank aan Egie en Han voor de verzorging van de inwendige mens, heerlijke tomatensoep met een Italiaanse smaak en de worstenboordjes waar je toch even mee moet wachten wil je het gehemelte niet verbranden. Dan nog zorgen dat Henk Fidder klaar is om te vertrekken want hij heeft nog wel een interessant onderwerp en ach tijd is ook maar tijd.

   

9 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Een prachtige verzameling vogels, bij een top kweker en keurmeester en mens. Zowat alle vogels hebben een goede lichaamslengte en houding met erbij passende “over” koppen, als ik het zo eens uitdrukken mag. Peter, fijn dat je zo goed in beeld heb gebracht waar de totale vogel van Han in mijn ogen uitblinkt.

 2. Wim Velgersdijk zegt: Beantwoorden

  Altijd een genoegen om jou verhalen te lezen, super goed verwoord en uitgebeeld, complimenten vriend.

 3. Leuk, kort en bondig verslag. Foto’s om van te genieten.

  1. Dank je Fred.

 4. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Hallo Peter,

  vielen Dank für deine sehr interessanten Artikel über den Zuchtbesuch.
  Sehr schöne und harmonische WS sind auf den Bildern zu sehen.
  Mach weiter so mit den Berichten ????????

  Liebe Grüße aus Schweich/Deutschland
  Wolfgang

  1. Dankeschön Wolfgang.

 5. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Die ???? Sollten Daumen hoch darstellen

  1. Bitte mehr information ???

Geef een reactie