nr. 3 September 2022

  

De 20ste NGC-DBS Clubshow 2022 werd gehouden op 24 en 25 september op de nieuwe locatie de MFA Hapert. Een prachtige  multifunctionele accommodatie, met diverse activiteiten en een mooie dynamiek van bezoekers van diverse pluimage. De uitgenodigde keurmeesters uit Pakistan konden geen visum krijgen zodat er twee Duitse keurmeesters toegevoegd werden aan het NGC-keurmeestercorps. In het blad Budgie zal uitgebreid aandacht worden besteed aan dit evenement en ook in het Duitse blad Wellensittich Welt is er voor de grasparkietenliefhebber het nodige te lezen

      

De teams en de paren krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen, daarom begin ik hier mijn verslag maar mee. Het beste team was voor het partnership Broekhoff-Schrijver uit Schalkhaar, de regio waar in een straal van 40 kilometer diverse grasparkietenkwekers te vinden zijn. Gerard en Annemiek weten eigenlijk altijd wel een prijs mee te nemen of dit nu landelijk is of bij de GGC. Een andere coryfee is Ard Veldt uit Veenendaal, hij is ook gewend om voor de hoofdprijzen mee te spelen, dit keer wist hij ” raak te schieten” met stam/team donkergroene vogels. Gefeliciteerd dame en heren.

      

Ik kon op deze show, als schrijver bij de keurmeester Wim Hattink, van een andere kant naar het keuren kijken. Bij de hemelsblauwe vogels zat wel de nodige kwaliteit maar de conditie was matig en/of het conditioneren van de vogels was niet op niveau. Het gevolg een hemelsblauwe vogel als eerste geplaats waarvan je weet dat deze vogel er eigenlijk niet is en ook niet verder zal komen. Dan komt er in deze samengevoegde klasse (groep en hoofdgroep) deze kobalt voorbij en dan weet je die gaat het ver schoppen (ondanks een iets gedraaide staartpen). Het eindresultaat was er dan ook na, een waardige BESTE VOGEL VAN DE SHOW. Een heel mooi succes voor het partnership Heylen-Waarzeggers (B).  De catalogus was op zaterdag tijdig klaar ondanks wat startproblemen met de printer, complimenten voor Roger Vandeweyer en Mike Sattler. Ook was er een stand, waar een enthousiaste verkoper zijn BIRD4AUCTION wist aan te prijzen (zie ook mijn facebook voor een videofilmpje), een platform waar je je vogels kunt verkopen. Een initiatief waar hij 3 jaar voor uit trekt om het tot een succes te maken of niet dan stopt het.

                                                  

Een waardige opponent van de kobalt man was de hemelsblauwe cinnamon pop van Jacco Groeneveld. Geen verrassing gezien de stijlvolle kwaliteitsvogels die hij regelmatig op facebook laat zien. Foto’s waar niet alleen de kop is te zien, maar alles wat boven de stok zit. Zowel bij de kobalt als deze pop is te zien hoe de vogels zich heel verschillend kunnen tonen.

                                                                           

Even over gevlogen uit Ameland deze BESTE EKO TEGENGESTELD GESLACHT en ook in de WVK-klasse van Jacco de Vries. Een resultaat waar je op de terugweg op de boot met volle teugen van kunt genieten. Proficiat. Als we het over de WVK’s hebben dan is het de vraag of de TCB’s daar nog wel in thuis horen, kwalitatief in ieder geval niet, deze vogels van het partnership Mathieu & Juli Bily (MJB) deden mee om de hoofdprijzen en maakten veel indruk. Kwantitatief zijn de aantal misschien nog beperkt maar dat zal niet lang meer duren. De vogels van dit partnership wisten de aandacht het hele weekend op zich te vestigen. Met iets grotere spots dan weet ik het nog niet, hoe het was gelopen met deze jonge TCB man. De pop mocht er ook wezen, heel netjes afgewerkte vogel.

                                                     

Dan naar de kwekers-klasse, daar zat een verrassende naam tussen, maar ook weer niet zo verrassend omdat ik bij hem (Wilfried de Ruiter) op het hok enige tijd geleden al een aantal goede exemplaren heb gezien en als je ze dan weet te brengen dan doe je ook mee. Hetzelfde is van toepassing op Stefan Bouwman, ik heb in een Ten Huize van… al eens over zijn geweldige grijze pop geschreven, deze jonge grijze pop was er een jong uit. Jan Bouwmeester weet het ook altijd weer klaar te spelen om een prijs mee te pikken, vaak bij de WVK’s maar nu met een jonge grijze cinnamon man. Henk Broer laat op facebook ook voldoende kwaliteit zien, hier in Hapert deed een grijze geelmasker pop het voor hem, jammer van het plekje boven de washuid waardoor het witte dons zichtbaar werd. Heren gefeliciteerd met dit prachtig resultaat, een mooie stimulans om er in het kweekseizoen weer stevig tegen aan te gaan.

                                                   

Terug van weg geweest de broers Hartjes, belangrijke schakels in de organisatie als het gaat om de controle op de groepswinnaars en hoofdgroepwinnaars, samen met Wim Alkemade werd het podium op een vriendelijke manier bewaakt, zodat alles op rolletjes liep.

                                                                                                                                 

 

  

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Gezellig en reëel verslag over het verloop van de show in een nieuwe paleisachtige ruimte met een geïntegreerde kerktoren. Een feestachtige goede show en vooral gezellige mensen. Nu het nieuwe prijzensysteem zijn waarde heeft bewezen kunnen we in 2023 meer dan de huidige 456 vogels verwachten, zeker omdat de stijl en verhoudingen bij de prijswinnaars doorslaggevend waren.

Geef een reactie