nr. 2 September 2022

Op zondagmorgen 11 september ging het naar De Kwakel, ik had een uitnodiging om de Rayon Show Noord – Holland te keuren. Het was al weer een aantal jaren geleden dat ik hier heb gekeurd, een violet bonte van Jaco Griffioen werd toen als ik mij niet vergis voor de tweede keer kampioen. Op de uitnodiging die ik van Nico van Polanen ontving stond een grijze algemeen kampioen van  dezelfde kweker, dit in 2020. Dus na een jaar geen rayon show, nu dus en open show, het inbrengen was tot 10.15 en om ongeveer 10.30 kon ik naar een korte uitleg starten met de interactieve keuring. Dat wil zeggen de inzenders, bezoekers konden mede bepalen wel predicaat ze op de eerst geplaatste vogel willen hebben. Voor de start van de keuring werd nog overeengekomen dat de keuring op basis van showeisen diende te gebeuren, dat wil dus zeggen dat niet geconditioneerde vogels aftrekpunten kregen. Er is ook wel wat voor te zeggen, om te kiezen voor niet conditioneren van de vogels voor een rayonshow, als deze enkele weken voor de clubshow is. Ook zijn er wel andere argumenten om het conditioneren te heroverwegen. Wat betreft de conditie wil ik nog even wijzen op de standaardeisen van de NGC-DBS, de tekst m.b.t. de conditie is gewijzigd in: conditie is zeer belangrijk en weegt zwaar mee in de eindbeoordeling, dit geeft net iets meer ruimte dan conditie is een eerste vereiste. 

                                                                                                        

                                 

Deze lutino man, een rustige statige vogel die zich prima presenteerde en tot beste tegengesteld geslacht werd gekozen, van het zelfde partnership (van Polen en van den Berg) was de beste vogel van de show een lutino pop. Een albino pop uit dit hok zat er heel dicht tegenaan en alle drie de vogels kregen een dikke U (uitmuntend).

                                                         

In de andere kleurklassen waren Nico van Polanen en Ron van den Berg ook dominant, maar ook andere wisten een plaatsje te bemachtigen, zoals het partnership De grasparkiet, Henk van Schaften, Willem Veerman en Johan van Veen. Onderstaande nog enkele foto’s van deze show, verder is hier meer over te lezen in Budgie en Wellensittich Magazin. 

                                                                             

Deze forse grijze cinnamon man (links en midden), niet geconditioneerd en niet optimaal in conditie werd verslagen voor een veel kleiner vogeltje (foto rechts) wel in conditie en geconditioneerd. 

                               

Een aantal vogels met de nodige kwaliteiten maar ook aanmerking zoals: Nr. 1 in de rij, niet in conditie, nr. 2 hing op de stok, nr. 3 niet geconditioneerd, nr. 4 miste meerdere slagpennen, nr. 5 nog te veel koprui. Jammer maar een ander moment zijn ze er misschien wel. 

     

                                                                                     

 

6 reacties

 1. Patrick Van Zwol zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag Peter !

  1. Dank je Patrick, jij had ook leuke foto’s van de keuring in Portugal.

 2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Genoten van de vogels en het verslag. De lutino’s en albino, vind ik erg mooi en ook de cinnamon grijze met die mooie keelstippen!

  1. Ja, waren van een goede kwaliteit de ino’s.

 3. Wolfgang Lörscher zegt: Beantwoorden

  Vielen Dank für den Bericht mit den schönen Bildern ????

  Liebe Grüße aus Schweich
  Wolfgang Lörscher

  1. Dankeschon Wolfgang.

Geef een reactie