nr. 1 September 2022

Op dinsdag 6 september werd een bezoek gebracht aan de Zwitserse kweker Daniel Luetolf. Henk Fidder had de navigatie in de auto weer eens op het zuiden gezet, dit met een tussenstop in de buurt van Karslruhe. Hier hadden wij op een parkeerplaats, niet ver van de snelweg, nog even contact met Clemens Keller zoals dit vaak gaat in de vogelhobby. In de namiddag waren wij op de plaats van bestemming, het hotel was niet ver van het huis van Daniel. Het bleef bij een kort bezoek en het was ondertussen ook wel tijd om wat te gaan eten in de nabij gelegen pizzeria. Hier konden wij nog lekker buiten zitten. Dit samen met de vriendin van Henk, die met de trein uit Luzern was gekomen. De volgende ochtend stonden wij om 9.00 uur weer in de wit geschilderde vogel-accommodatie om nog wat foto’s te maken voor een artikel over de ‘heropleving’ van de opaline variëteit. Om 11.00 uur was het weer de hoogste tijd om richting Raalte e.o. te vertrekken. Een intensieve trip voor een artikel, maar gelukkig maakt het bekijken van de vogels veel goed. 

        

Ik ben een aantal jaren niet naar Zwitserland geweest, dan vallen veranderingen aan de vogels en het interieur des te meer op, soms zijn het maar kleine dingen maar het zet altijd weer aan tot nadenken, ‘wat kan ik hiervan gebruiken?’

    

De broedkooien (ongeveer 100) zaten allemaal vol en er waren de nodige beloftevolle baby’s in de vluchten en de broedkooien te zien. Ook waren er meer opaline vogels aanwezig dan ik in het verleden bij hem ooit heb gezien. Het kan zijn dat ik mij vergis omdat de focus voor het artikel bij de opalinen lag.

                                                            

Het waren niet alleen de opalinen die indruk maakten, ook de tcb vogels kunnen kwalitatief met de top mee, kwantitatief nog niet, maar in deze kleurslag is sterk geïnvesteerd.

    

Een baby die mij opviel wat betref formaat en expressie was deze grijs opaline pop, voor de show zal ze waarschijnlijk wel iets te worden wat betreft de lengte van de slagpennen. Het jongere broertje zal als tentoonstellingsvogel meer kans maken volgens Daniel.

                                                                                   

    

Een opvallende vogel was deze Australische geelmasker spangle man, met een overdaad aan melanine en een bijzonder aantrekkelijke bijna fluorescerende lichaamskleur door de vleugeltekening.

    

Deze grijze pop maakte in Karlsruhe de nodige indruk, nu was ze uit conditie geraakt, maar je kon het prachtige type (ronde borst, goede achtervulling en dan taps  toelopend naar de poten) nu nog beter zien. Ook de grijze opaline man laat een heel mooi type zien en deed het goed op de show in Karlsruhe.

    

Verschillende kleurslagen, variatie in vogels en alle puzzelstukjes aanwezig om te blijven werken en schaven om perfectie te bereiken. Veel lees en kijk plezier.   

 

 

  

 

 

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Bedankt voor het mooie verslag.

Geef een reactie