nr. 2 Maart 2022

   

Op zaterdag 12 maart werd er na een lange periode de onderlinge competitie van de GGC weer gehouden op de bekende locatie te Brummen. Ongeveer 55 vogels werden ingezonden en de vogels werden in twee aparte klassen geplaatst van 1 t/m 10 door keurmeester Wim van Lokven. Winnaar bij de vogels voor de rui was Wim Wolfs met een grijze cinnamon pop. Bij de vogels in- en na de rui had Rob Alofs de eerst geplaatste vogel met een lutino pop. In het maandblad Wellensittich Welt en Budgie van de NGC-DBS is meer te lezen over deze bijeenkomst met foto’s van de eerste tien geplaatste vogels. Hier wil ik ook wat andere zaken belichten.

                                                                             

  Winnaar Wim Wolfs vogel voor de rui. Rob Alofs in- en na de rui. 

    

                                         

                                                                                                      

Een mooie kleurslag is violet, persoonlijk zie ik ze liever met de normale tekening, maar Sanne- Peters is ook gecharmeerd van de cinnamon variëteit in violet. De vogel zat niet bij de eerste tien maar heeft zeker bruikbare kwaliteiten. Om meer jonge leden te interesseren voor de hobby moeten we nog wel een extra investering leveren. Ook het aantal vrouwen binnen de vereniging is erg mager. Bij de kleurparkieten is dit al iets meer, toch zijn er veel vrouwen die plezier beleven aan grasparkieten. Op het intranet is daar ook de nodige communicatie over op parkietenplatforms. Een potentieel waar het GGC-bestuur over na gaat denken hoe wij deze doelgroep het beste kunnen interesseren voor onze hobby. 

Als technische commissie van de NGC-DBS zijn wel al enkele jaren bezig om de leden alert te houden t.a.v. minder wenselijke ontwikkelingen. Op de landelijke shows zien wij die tendens ook terug in de keuringen, onderstaand enkele voorbeelden. Natuurlijk slippen er wel eens vogels doorheen, maar tijdens de showevaluaties worden  hier dan kritische kanttekeningen bij geplaatst en gezocht naar verbeteringen.  

   

Te lange vleugelpennen die niet rusten op de stuit zijn een ernstige verstoring van de belijning en dienen dan ook overeenkomstig beoordeeld te worden. Soms gaat dit ook nog samen met het kruizen van de vleugels. Wat we hier ook zien zijn gedraaide staartpennen die ook van een matige kwaliteit zijn wat betreft de verhaking en de ‘groeistrepen’.  Een ander probleem is de secundaire pennen die boven de primaire pennen liggen, dit geeft ook een verstoring van de belijning en zijn vaak voorstadia van staartproblemen. Ook hangen deze vleugels ook vaak op de stok.

                                                                                      

Het gaat er natuurlijk niet om van wie de vogels zijn, meer van betekenis is wat wij er van kunnen leren en in het samenstellen van de kweekparen tot bijstellingen kunnen komen. Maar voor het gemak neem ik er maar twee van mij zelf. De bovenstaande grijsgroene vogel (te groen voor grijsgroen) laat een druipstaart zien, wat natuurlijk ook effect heeft op de vleugeldracht. Van belang is om in de gaten te houden of dit een structurele fout is of het gedrag gekoppeld is aan het niet gewend zijn aan de tentoonstellingskooi.

                                                                                    

Deze bovenstaande hemelsblauwe TCB vogel heeft moeite om grip te vinden op de stok, als je goed kijkt dan zie je dat aan beide poten een teentje naar voren staat. Ook zet de vogel de poten dan zijwaarts om steun te vinden. Als een fout invloed heeft op andere onderdelen vraagt dit om een evenwichtige beoordeling van de fout(en). 

                                                                                  

Wat we tegenwoordig ook steeds vaker zien is dat de veren boven de washuid niet terugkomen en dit een kaal plekje blijft. Deze vogel laat dit ook zien, of de veren niet terugkomen kan ik natuurlijk niet bepalen. Maar in z’n algemeenheid kunnen wij wel zeggen dat het ruien anders verloopt dan zeg 20-30 jaar geleden en zich hier meer problemen voor doen.

 

 

 

4 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Sportieve aandacht voor de problemen waar wij mee geconfronteerd worden en die we met elkaar zullen moeten oplossen.
  Niemand ontkomt aan deze fouten als we ze niet bestrijden.

  1. Dank voor je reactie.

 2. Renze Jan Bruinsma zegt: Beantwoorden

  Ik ben het helemaal eens met de conclusie dat fouten aangepakt en bestraft moeten worden of uitgesloten . Maar daarmee is het probleem niet voorkomen en uit te sluiten. Veel problemen zijn volgens mij recessieve genen. Volgens mij een oorzaak doordat men vogels tekort gebruikt om erfelijke gebreken te constateren zelf vindt ik vitaliteit en dus een gezonde en complete vogel belangrijker dan snelle vooruitgang met alle gevolgen van dien. Ruimte en tijd moet men wel hebben ik weet dat heeft niet iedereen en dan praat ik nog niet over wat het kost. Hoe langer men kan genieten van een goede vogel vindt belangrijker dan niet door schade en schande ben ik daar ook zelf achter gekomen. Hopelijk wordt de discussie op één positieve manier voortgezet er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

  1. Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie