Op vrijdag 10 september ging de reis naar de plaats Wegberg, een middelgrote stad in Noordrijn-Westfalen. De stad heeft een grenslijn van 8 kilometer met Nederlands Limburg. Maar is vanaf Raalte nog wel zo’n 2.30 uur rijden, zeker als de regenbuien het zicht belemmeren en langzaam rijdend verkeer de planning in de war sturen. Ondanks dat waren wij toch nog een kwartier later dan afgesproken bij de Duitse keurmeester Wilhelm Trimborn. Volgens de DSV-Nachrichten is hij ook Preisrichterobman Bundesschau en Ausstellungswesen. Je komt hem regelmatig tegen op de shows in Duitsland, druk met de organisatie en het de inzenders naar de zin maken. Vaak is er dan geen tijd om de eigen vogels in te zenden. Enkele jaren geleden heeft hij de show van de Gelderse Grasparkieten Club gekeurd en de afspraak om hem te bezoeken kon dus deze vrijdag gerealiseerd worden. Wim Hattink en Henk Fidder hadden er ook zin in om naar het zuiden af te zakken en dan in oostelijk richting af te buigen.
Am Freitag, 10. September, ging die Reise nach Wegberg, einer mittelgroßen Stadt in Nordrhein-Westfalen. Die Stadt hat eine Grenzlinie von 8 Kilometern mit Niederländisch-Limburg. Von Raalte sind es aber noch ca. 2,30 Autostunden, vor allem wenn die Regenschauer die Sicht versperren und zähfließender Verkehr die Planung stört. Trotzdem waren wir immer noch fünfzehn Minuten später als mit dem deutschen Richter Wilhelm Trimborn vereinbart. Laut DSV-Nachrichten ist er auch Preisrichterobman Bundesschau und Ausstellungswesen. Man trifft ihn regelmäßig auf den Auststellungen in Deutschland, beschäftigt sich mit der Organisation und macht die Teilnehmer glücklich. Oft bleibt keine Zeit, eigene Vögel einzusenden. Vor einigen Jahren hat er die Ausstellung des Gelderse Grasparkieten Clubs gerichtet und der Besuchstermin konnte daher an diesem Freitag realisiert werden. Wim Hattink und Henk Fidder hatten auch Lust, nach Süden und dann in östlicher Richtung abzubiegen.
Onze interesse ging in het bijzonder uit naar de violette variëteit, het oogappeltje van de grasparkietensport. Een kleurslag die dit jaar gepromoot gaat worden tijdens de Open Clubshow 2021 in Hapert met een extra prijs (beeldje van een grasparkiet). Dus voor Wilhelm een uitgelezen kans om zijn violette vogels daar te presenteren.
Besonders interessiert hat uns die Violette Farbe, der Augapfel des Wellensittichsports. Eine Farbe, die dieses Jahr während der Offene Clubshow 2021 in Hapert mit einem Extrapreis (Statue eines Wellensittichs) beworben wird. Für Wilhelm also eine hervorragende Gelegenheit, dort seine violetten Vögel zu präsentieren.
Diverse grijze normale vogels van een goed format, mooie stand op de stok en grote spots werden door hem aan ons getoond. Deze kenmerken zijn goed vastgelegd en Engelse vogels hebben her o.a. voor aan de basis gestaan. Een enorme lichtgroene cinnamon man van drie jaar oud is de sleutelvogel in het bestand.
Mehrere graue Normalvögel von gutem Format, schöner Position auf der Sitzstange und großen Kehltupfen wurden uns von ihm gezeigt. Diese Eigenschaften sind gut verankert und unter anderem wurden ihnen englische Vögel zugrunde gelegt. Ein wuchtige hellgrüne Zimt Hahn, von drei Jahren Alt ist der Schlüsselvogel.
Een jonge grijsgroene man was volgens Wilhelm de beste vogel die hij dit jaar gekweekt heeft en die zou alleen voor veel geld weg gaan.
Ein junger graugrüner Hehn war laut Wilhelm der beste Vogel, den er in diesem Jahr gezüchtet hat und würde nur für viel Geld weggehen.
De hemelsblauwe vogels hadden ook de goede eigenschappen, wel laten de blauwe vogels het opaliniseren sterker zien dan in de grijze- en grijsgroene kleurslagen. Een hemelsblauwe pop (laatste foto) is de ideale partner om jongen te kweken die nog iets meer nek hebben dan de vader/ een van de blauwe mannen.
Die himmelblauen Vögel hatten auch die guten Eigenschaften, allerdings zeigen die blauen Vögel die Opalisierung stärker als bei den grauen und graugrünen Farbvarianten. Eine himmelblaue Henne (letztes Foto) ist der ideale Partner für die Zucht, hoffentlich bekommen die Jungen etwas mehr Nacken als der Vater/ eine der blaue Hähnen.
In de relatief kleine ruimte staan twee dubbele kooien en aan de linke kant is binnenvlucht van waaruit de vogels ook naar buiten kunnen. Verder heeft Wilhelm een aparte kweekruimte in de kelder onder het huis. De foto’s zijn van vorig jaar aangezien hij nog niet is gestart met de kweek.
Auf dem relativ kleinen Raum befinden sich zwei Doppelkäfige und links ein Innenflug, von dem aus die Vögel auch nach draußen gehen können. Darüber hinaus verfügt Wilhelm über einen separaten Zuchtraum im Keller unter dem Haus. Die Bilder sind vom letzten Jahr, da er noch nicht mit der Zucht angefangen hat.
Deze lichtgroene cinnamon pop is een exponent van de stamvader, grote vogels met diepe maskers en grote spots. Als een dergelijk vogel het dan ook elk jaar doet dan heb je ‘goud in de handen’.
Weer een mooi verslag Peter ! Proficiat.
Dank je Patrick.
Leuk verhaal Peter; kort, krachtig en voldoende informatie om te genieten van onze hobby.
Dank je Fred.
Mooi verslag
Dank je Bert.
Fijn verslag over Willy Trimborn en zijn vogels. Willy is heel hulpvaardig heb ik gemerkt in Mönchengladbach toen ik daar aan de shows meedeed. Hij wees me ook op het feit dat ik in het Duits de verkeerde kleurslag opgeschreven had, zodat ik dat alsnog kon verbeteren. Anders had deze vogel geen plaatsing kunnen krijgen.
Klopt Jan.
Chapeau Peter,
Je begint al aardig op de “razende reporter” te lijken. Niets is je teveel en altijd een leuk verhaal, mooie foto’s en vakkundig commentaar. Kan alleen maar zeggen: ‘Ga zo door!’
Dank je Cor.