nr. 2 September 2021

 Patrick van Zwol in Raalte, Heino en Diepenveen  (deel 1)

Enkele jaren geleden ben ik op bezoek geweest bij Patrick van Zwol, de COM-WBO-keurmeester uit België. Daar was al de afspraak gemaakt dat hij mij zou bezoeken. Hij had gehoord over de wereldstad Raalte waar ze zelfs een afslag Raalte-Noord hadden, dus daar moest hij  zeker heen om de beste Texas Clearbody van Raalte te gaan bekijken. Op de BGC show van 28 augustus werden de details besproken en deze donderdag in september was het dan zover. Na een 3 uur durende reis stond Patrick achter mij, hartelijk ontvangen door Ria, terwijl ik nog net de vloer van het vogelhok kon fatsoeneren. We hebben in eerste instantie een bezoek gebracht aan Henk Fidder in de mooie omgeving van Heino, behorende bij de gemeente Raalte. Maar dit verslag begint in omgekeerde volgorde bij Wim Hattink in Diepenveen.

   

   

In de prachtige diepe tuin van Wim, is het een genot om te zitten en te genieten van de bloemenpracht. Ondanks dat de tuin in de nazomer over het hoogte punt heen is, valt er nog genoeg te zien en de geuren op te snuiven. In de tuin liepen enkele recent aangeschafte Sebright krielen, nog wat schichtig daarom kon ik ze niet goed fotograferen. Ook waren ze al eens weggevlogen en bij de buren in de tuin beland, met de Wyandotte krielen die hij hiervoor had was dit geen probleem, die zijn rustiger en vliegen minder snel op.

                                             

Ook bij Ap Buitenhuis zat een paartje rose kakatoes, nu dus ook bij Wim Hattink. Begint dit een trend te worden onder de grasparkieten liefhebbers? Zo is er een tijd geweest dat een groot deel van de grasparkieten kwekers ook koi karpers als tweede hobby er naast hadden. Ik heb ze in Australië veel gezien deze kakatoe soort, ze doen het goed en leven vaak in grote groepen en profiteren daar van de invloed van de mens ten aanzien van het gebruik van waterbronnen en akkers. De boeren zijn daar minder blij met deze prachtige roze vogels. Ik vond ze de moeite waard en ze doen het goed in hun nieuwe hok en zitten hoofdzakelijk in de buitenvlucht.

   

De bovenbouw van de vogels van Wim is van een hoge kwaliteit, ook heeft hij in een deel van de zwaarder bevederde vogels een goede stand en stijl weten te kweken. In zijn optiek mogen de vogels nog wel wat groter, gezien ook het formaat van de topvogels op de BGC-show is dit geen vreemde gedachte. Belangrijk daarbij is om de verhoudingen en de balans in de gaten te houden. Daar zit wel een verschil tussen de opvattingen in België en Nederland. 

   

Een zeer belangrijk onderdeel de kop van de grasparkiet, maar het nadeel hiervan is dat bepaalde andere onderdelen minder aandacht krijgen als de focus op de kop doorschiet. Maar als de kwaliteit dus danig hoog is en de kwantiteit voldoende aanwezig dan geeft dit ook weer ruimte om je te onderscheiden door de enigszins verwaarloosde onderdelen weer meer in de picture te brengen. Houding en stokstand zijn weer meer een beeld, waarmee de overall kwaliteit omhoog gaat. Een jonge grijze cinnamon pop (onderstaande foto’s) liet deze tendens al aardig zien, gecombineerd met een goede achtervulling.

                                                                       

   

   

   

Voeding en luchtkwaliteit zijn belangrijke onderdelen van de hobby, Wim heeft er aandacht voor en een goed hok levert een bijdrage aan het welzijn van de vogels.

 Deel 2 gaat over het bezoek van Patrick van Zwol aan het hok van Henk Fidder. 

 

4 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Leuk verslag met humor over Raalte-Noord en prettige mensen prettig in beeld gebracht. De vogels trouwens ook.

    1. Dank je Jan, mooi dat het weer kan.

  2. Wim Hattink zegt: Beantwoorden

    Rose kakatoes is inberdaad de nieuwe trend, wat een tijd koikarpers waren worden va heden Rose’s op stok of in het glas. Proost

    1. Proost Wim, hoop dat je van de Kakatoes langer geniet dan van een glas wijn.

Geef een reactie