nr. 3 Augustus 2021

  

Deel 2 Belgische Grasparkieten Club

Een indrukwekkende grijsgroene vogel van het partnership Heylen-Waerzeggers, een prestatie van formaat en geen gebrek aan stickers op deze kooi. De 3de foto is niet door mij gemaakt op de show maar stond op facebook en is waarschijnlijk op een ander moment gemaakt. Een lust voor het oog, maar standaardmatig zijn er natuurlijk nog wel wat wensen m.b.t. de broekbevedering, de plaatsing van de spots en de dichtheid van de kopbevedering. Maar als er zoveel mensen voor de kooi staan dan weet je dat er iets speciaals in moet zitten wat de aandacht verdient. 

                                                                    

Dat de keurmeesters uit België en Nederland elkaar altijd wel weten te vinden blijkt maar weer uit bovenstaande foto. Genoeg gespreksstof na 1,5 jaar afstand houden en geen show kunnen organiseren.

   

De lutino’s waren op deze show van een zeer hoog niveau. De 4de foto komt ook van facebook, gepost door Maarten Heylen. Door de korte openingstijden en het maken van foto’s heb ik de vogels niet allemaal goed kunnen bekijken en beoordelen. Maar zo als deze vogels op de foto staat en zich presenteert, met ook een goede wigvorm laat zien, heeft deze mijn voorkeur boven de grijsgroene. Maar je moet er bij zijn om de kampioensbepaling ook in die context op waarde te kunnen schatten.

   

De kleurparkieten kan ik niet op waarde schatten want daar heb ik geen opleiding in gehad. Maar dat neemt niet weg dat ik een combinatie van puntkuif, Hagoromo, violet en TCB wel zie als een knappe kweekprestatie. Er waren er 275 ingezonden en grote winnaar was Niko Hermans volgens Eddies Budgies op facebook. Eddie deed ook een oproep aan de leden van de NGC/DBS op facebook om de kleurparkieten ook een plek te geven binnen de NGC. Het bestuur en de technische commissie kennende zullen ze een dergelijke oproep wel serieus nemen.

                                                                       

   

Wat is het toch jammer dat de lichtgroene kleurslag wat achter blijft in dit geweld, ook het aantal vogels was maar beperkt. Deze lichtgroenen lieten het wat afweten m.b.t. de houding, tenminste op het moment dat ik ze op de foto heb gezet. Wel een mooie fluoriserende kleur en een dichte kopbevedering.

    

De 4de vogel is ook van facebook en gepost door Maarten Heylen, de TCB’s zijn van een hoog niveau en deze vogel had met betere spots misschien nog verder kunnen komen.

   

Ook de recessief bonten zijn al langer geen ondergeschoven kindje meer en op deze show dan ook enkele bijzondere exemplaren. Tekening op de kop, flecky in combinatie met uitlopende schattekening is nog wel iets voor de kwekers om meer grip op te krijgen.

 

   

    

Laten wij ze niet vergeten de teams en de ‘koppels’, ze zaten er in een hoge kwaliteit en dat zegt het nodige over de breedte van de kwaliteit in het bestand.

   

De wat fijner bevederde vogels die conditioneel een voorsprong hebben komen toch niet helemaal mee voor de laatste stap in de concurrentie strijd.

Onderstaand willekeurige vogels ‘snapshots’ voor de lezers die niet op de show zijn geweest en zich toch een beeld willen vormen.

    

   

   

    

   

   

Dit was de impressie van de BGC-show, hopelijk kan onze NGC/DBS ook doorgang vinden en weten onze Belgische sportvrienden de weg naar Hapert ook weer te vinden zoals in de voorgaande jaren. 

                                                                                May be an image of bird and text that says "19e Open Internationale Clubshow NGC-DBS 2021 SREREL ம்ம்க் zaterdag 6 en zondag 7 november 2021 DgrSo Onder voorbehoud van maatregelen Corona Keurmeesters: Peter van Amelsvoort Christian Back (D) Ap Buitenhuis Clemens Keller (D) Jan van Meeteren. Show open: zaterdag van 19.00- zondag van 10.00 uur uur Locatie: "De Alexanderhot 5527 EH Hap"

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Mooi verslag Peter. De wat fijner bevederde vogels in prima conditie bevallen mij zeer goed. Toch gaan veel langer bevederde vogels er kwalitatief aan voorbij. De texas clearbody zou met grotere stippen zeker beter aan het ideaal voldoen, netjes strak bevederd bij de poten. De grijsgroene winnaar die te lange veren bij de poten toont, zou er op een ander moment mogelijk best wel beter uit kunnen zien, nu is het gewoon lelijk. De foto is dus ook een moment opname, net als bij het keuren.

    1. Bedankt Jan. Wel een tendens zichtbaar van lang bevederde vogels die ook een goed type hebben.

Geef een reactie