nr. 1 Augustus 2021

   

Op vrijdag 27 augustus 2021 werd een bezoek gebracht aan collega keurmeester (NGC-DBS) Ap Buitenhuis in Eerbeek. Over dit bezoek is meer te lezen in het blad Budgie van de Nederlandse Grasparkieten Club.

   

Ap Buitenhuis en zijn vrouw Lammy wonen sinds 2017 in deze woning in Eerbeek, dus benieuwd hoe het er uit zou zien en wat hij aan vogels heeft zitten. Ik heb een deal met hem gemaakt, een bruikbare lutino vogel met een goede voorwelving voor hem en als hij een goede albino heeft gekweekt gaat die naar mijn vrouw Ria. Ze wil graag wat gele en witte kleuren in het hok. Enkele lutino’s jongen heb ik van deze man en ik kan een albino man natuurlijk ook zelf kweken. Maar gezien het kleine hok dat ik heb en de hoeveelheid jongen die ik heb gekweekt. Die ik nog even uit wil laten  groeien kan ik nog wel een tijdje wachten. Nieuw bloed van vogels met een prima achtergrond is natuurlijk ook nooit weg. Mogelijk gaat het wat worden uit onderstaande combinatie, dan komt van de man nog wat terug, maar uit diverse andere combinaties is ook prima gezien de kwaliteit die er zit.

    

  

Ap liet op facebook een bijzondere donkergroene baby zien, nu is deze vogels al iets ouder en het is vogel met op onderdelen bruikbare kwaliteiten maar ook onderdelen die over de top zijn voor de tentoonstelling en in de kweek ook voorzichtigheid en kennis vraagt. De lange bevedering geeft een diep masker maar op andere veervelden is dit niet in die mate gewenst. De donsbevedering die hier zelfs door de veren komt geeft natuurlijk wel veel vulling en ronding. De andere nestgenoten lieten weer een variatie aan verschillende bevederingstypen zien. Als ik mijn mobiel weer terug heb, bij het overpakken in de auto’s i.v.m. de laten aankomst van de BGC-show in het donker is deze blijven liggen, zal ik er nog wel enkele foto’s van laten zien. 

   

Nu al wel bovenstaand een kobalt zus met een vergelijkbaar veertype en een spangle nestling die minder extreem is.

  

Een violette man van een prima formaat en een goede blow en stijl maakte indruk. De kleur zou wel wat intensiever violet mogen, maar voldoende materiaal aanwezig om goede violetten te kweken. Persoonlijk heb ik ze graag in de normale vari√ęteit en niet in opaline of cinnamon. Maar dat is een kwestie van smaak.

  

Spangels worden door Ap, zoals wel meer kwekers, wel gebruikt in de lutino kweek, naast de voordelen heeft dit wel effect op de kleur van de slagpennen.

  

Veel vogels van Ap komen naar voren en zijn niet schrikachtig, een prima eigenschap bij een tentoonstellingsvogel. Als ze echter te dicht bij komen is dit lastig bij fotograferen, de koppen zijn dan uit proportie. Als ze naar voren komen hebben ze voldoende ruimte in de WBO-kooien.

   

Als afsluiter van deze preview een lacewing die aan veel standaardeisen voldoet, aangezien Ap de clubshow in Hapert dit jaar keurt is deze vogel niet op de show te bewonderen.

  

 

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Heel goed verslag waarin je netjes benoemd dat sommige veervelden over de top kunnen zijn. Eerlijke fijne foto’s met een fraaie lace wing als afsluiter, bedankt en de complimenten aan Ap voor zijn vogels.

Geef een reactie