nr. 2 juli 2021

  

Deel 2 van het bezoek aan Jacco de Vries. Begin juli heb ik met vrienden, een lang  weekend genoten van het mooie eiland Ameland. Een bezoek aan Jacco de Vries kon dat weekend, tussen het fietsen en terrasbezoek door, nog net ingepast worden.  Maar voor het kopen van een vogel is net wat meer tijd nodig om te vinden wat past in je visie, of moet ik het experimentele gedachten noemen? Op vrijdagmorgen 30 juli 2021 was ik om 7.30 bij Henk Fidder in Heino, om na meer dan een jaar onthouding, weer eens samen op pad te gaan. We waren tijdig voor de overtocht en om 9.30 zaten we aan dek, daar kon ik enkele punten van de vorige avond gehouden digitale TC-vergadering nog even met de voorzitter doornemen. Zoals de organisatie van de komende Clubshow. Daar staat, niet vergeten, de prijs voor de beste violette vogel weer in het prijzenschema. Vandaag zouden wij er ook weer enkelen zien van een goede kwaliteit. Hopelijk worden ze in grote getalen ingezonden en gaat het een spannende strijd worden om de mooiste kleurslag onder de grasparkieten.

                                                              

De valkparkieten zaten dit keer mooi bij elkaar zodat ik de kans waarnam om ze beter op de foto te krijgen dan de vorige keer. Voor de liefhebbers van deze zachtaardige kromsnavel misschien de moeite waard om te vermelden dat er twee mooie Duitstalige boeken zijn.

* Standard Nymphensittiche von Otto Lutz. Die klassischen Farben. Ein Wegweiser zur Haltung, Zucht und Ausstellung.

*Standard Nymphensittiche von Otto Lutz. Weisskopfe und Gelbwangen. Ein Wegweiser zur Haltung, Zucht und Ausstellung. 

  

Maar wij kwamen voor de grasparkieten en in de eerste broedkooi werden wij al opmerkzaam op enkele late stijlvolle baby’s met de blik super goed naar beneden. Ook de uitwaaierende nekpartij van dit grijze baby’tje was een lust voor het oog en zou prima passen in mijn hok. De vleugelpennen was wel wat op aan te merken. Als de kweker  je de ouders laat zien en zijn visie heeft verteld waar hij in zijn hok aan werkt, dan is het tegen beter weten in en ook niet al te respectvol om te vragen of dit vogeltje te koop is.  Ook al is de opvatting: Vragen staat vrij! Ook dit hemelsblauw cinnamon popje liet dezelfde bruikbare eigenschappen zien en hebben wij dus om dezelfde reden er maar niet om verzocht.  

                                                           

  

In mijn vorige verslag heb ik al aangegeven dat er veel gelijkvormigheid in de vogels zit. Dat is natuurlijk een indicator voor de mate van verwantschap. Maar ook diversiteit is van belang om te kunnen blijven werken met de vogels om niet op een dood spoor te komen. Deze hemelsblauwe man en ook onderstaande grijze spangel zijn exponenten van het inbrengen van een andere eigenschap, in dit geval de vederrichting en de blow. De oude grijze cinnamon man op de voorpagina slider is een belangrijke “sleutel vogel” en de eigenschappen van deze vogel is terug te zien in veel nakweek. 

                                                            

  

Deze hemelsblauwe man liet ook een net wat andere bevedering (fijne zachte poederachtige) zien  ten opzichte van de basis vogels met de kenmerken van de grijze cinnamon man.

  

Deze violet bonte baby en de hemelsblauwe zaten naast het grijze baby’tje in de afzet kooi. Heel mooi om een paar van die vogels aan het einde van het seizoen nog op de stok te brengen. 

  

Diverse hemelsblauwe cinnamon baby’s in verschillende fasen van hun ontwikkeling in de dubbele verrijdbare kooien (zie de video’s op facebook). De middelste laat mooi zien hoeveel lengte er op de veer komt. Uit deze kooi kon onderstaande vogel mee naar Raalte. Die ga ik combineren met een jonge grijze man van Stefan Bouwman. Als die combinatie goed uitpakt, kan ik daarmee gaan werken in mijn eigen bestand. 

                                                           

  

Violet is ook de favoriete kleurslag van Henk Fidder. Persoonlijk zie  ik ze het liefst in de normale vari√ęteit omdat dan het contrast zo mooi uitkomt, in cinnamon en opaline bleekt de kleur toch wat op.

  

  

De grijze en blauwe kleurslagen, zonder of met 1 donkerfactor, zijn wat aantallen betreft dominant in het hok. De groende kleurslag is wat ondervertegenwoordigd maar dat hoeft  verder geen belemmering te zijn.

  

Geelmaskers zijn er ook voldoende aanwezig in een hoge kwaliteit. Door nu kort achter elkaar de vogels  te hebben  bekeken en op de foto te hebben gezet, krijg ik een goed beeld van de sterke en minder sterke kanten van het bestand. Het helpt hierbij ook dat Jacco de moeite neemt om zijn vogels voor je te vangen en te presenteren. 

  

De enkele donkerfactor is nodig om de optisch ideale violette vogel te kweken in de blauw serie. De weg waar langs je ze kweekt kan natuurlijk verschillen.

  

De ruglijn is bij veel vogels een sterk punt, hier zit deels ook een verbinding met het feit dat de vogels zich goed van de stok afdrukken en zich op die manier ook presenteren.

  

Een klein deel van de vogels oogt wat korter van lichaam, kan natuurlijk ook komen omdat ze nog niet helemaal uitgegroeid zijn. Bovenstaande poppen hebben daar geen last van.

  

  

Op een gegeven moment werd het tijd voor Henk Fidder om er bij te gaan zitten gezien zijn rugklachten. Ook dat kon geregeld worden, dat is dan weer het voordeel van een ruim hok, bij mij had dat niet gekund in het hok. 

  

Na de laatste foto’s was het weer tijd voor de terugreis. Bedankt Jacco voor het ophalen en terugbrengen naar de haven zodat we nog op tijd met de sneldienst naar het vasteland konden. Het was weer de moeite waard en gelukkig heb ik weer vulling voor de lezers van de website. 

 

 

 

 

     

 

 

 

4 reacties

  1. Jaco zegt: Beantwoorden

    Leuk Peter,
    Een mooi verslag van een zo te lezen leuk bezoek.

    1. Dank je Jaco.

  2. Dank je Jacco. Hokbezoeken zijn altijd de moeite waard. Zeker na een periode waar dit niet kon. In elke hok kun je iets leren of ideeen op doen.

Geef een reactie