nr. 1 Juni 2021

Op zaterdag 5 juni 2021 weer een bezoek kunnen brengen aan Henk Fidder die in het buitengebied van Heino woont. Door corona en zijn drukke werkzaamheden was het al weer geruime tijd geleden dat ik zijn bestand kon bewonderen. Ik kreeg bevestigd dat er voldoende kwaliteit zit om aan de top mee te spelen. Wel zijn er zoals bij iedereen nog wel een aantal puzzelstukjes op te lossen. Maar er zitten voldoende eigenschappen in het bestand om de ideale parkiet voor de tentoonstelling te ‘boetseren’ en diverse  kweekvogels  om net wat extra’s te bewerkstelligen. De opmerkingen bij de foto’s moeten ook als zodanig opgevat worden. Verder niet vergeten dat de vogels zo uit de vlucht of kweekkooi worden gehaald en of in de jeugdrui zitten of terugvallen omdat ze uit de broedkooi zijn en op rust gezet. De foto’s hebben een wat te hoge saturatie waar de donkerblauwe achtergrond mede debet aan is.

  

De houtkrullen zijn niet meer in bij Henk en de vloer krijgt nu de bewerking zoals wij dat kennen van de duivenkwekers.  Nog niet 2 keer op een dag maar wel zeer regelmatig, met een beetje schelpenzand er overheen ziet het er weer mooi uit. Een schoon hok is toch een genot om naar te kijken en ook nog gezonder voor de luchtwegen van de vogel en de kweker. Toch voor de zekerheid mijn mondkapje maar op gedaan.

  

Deze hemelsblauwe baby zat nog in de broedkooi en had geen zin in de fotokooi. De grijze dacht daar anders over en keek met interesse rond.

  

De jonge hemelsblauwe spangle pop laat een mooie stijl zien met een vrij gladde en dichte lichaamsbevedering. Wel kijk je in de vleugels dus er mag wel een partner bij met een ronde borst en iets meer zijwaartse bevedering in de borstregio. De middelste vogels heeft daar meer dan genoeg van en zal wel over de top zijn voor de show als ze verder is in haar ontwikkeling. De derde vogel heeft ook de kwaliteiten en bezit een betere wigvorm dan de middelste vogel (die te breed is) en is in de combinatie met de spangle pop wel een optie om een tentoonstellingsvogel te kweken met net iets extra’s.

  

Kwaliteitspoppen heb je nooit genoeg. De middelste vogel had geen zin om zich mooi te laten zien voor de camera. Zowel de linker als de rechter vogel laten zien dat als de grip niet optimaal is, doordat teentjes naar voren staan, de poten naar buiten en meer zijwaarts gaan staan om de balans te houden. Een fout die er gemakkelijk in kan sluipen als de aandacht doorschiet op de kopkwaliteiten.

  

Deze vogels laten al een betere grip op de stok zien en de poten zijn dan ook beter zichtbaar. Mooie ronde kop bij deze blauwe spangle, de spots zijn helemaal vol wat bij deze spangel variëteit niet standaardmatig is. De flecky pop liet zich mooi zien in de volière met de gewenste blik naar beneden.

  

De geelmasker grijze liet dit nog beter zien en zowel breedte als hoogte in de kop met een goede achtervulling. Op het percentage flecky vogels in het bestand moet je wel ergens een lijn trekken bij het uitselecteren van de vogels. Dat hij ze ook vlekkeloos schoon heeft laten de nummers 2 en 3 zien (hemelsblauw).

  

In de blauwserie normaal, cinnamon en opaline de nodige kwaliteit. De middelste had Henk vorig jaar klaar gemaakt voor de Europaschau in Karlsruhe maar dat feest ging niet door. Zou wel mooi zijn als zich daar ook weer Nederlanders lieten zien.

  

Ook bij deze drie vogels op een rij is bovenstaande ten aanzien van de stokstand en de wigvorm mooi te zien. Van slecht naar goed bij de nog zeer jonge hemelsblauwe (nr. 3 in de rij). Ook nummer 1 is nog een zeer jonge vogel met al een indrukwekkende kop maar ook de nodige wensen ter verbetering. Het leuke van de hobby, kijken en kijken en combinaties zoeken met een visie voor ogen. 

  

Op de zeer mooie grijze man zouden wij graag de diepte van de hemelsblauwe man zien. Het masker van de grijsgroene pop zou geen verbetering geven.

  

Een indrukwekkende donkergroen pop in de bovenbouw en borstbreedte, echter de vleugeldracht hang zeer sterk af. De hemelsblauwe laat ook een mooie ronde kop zien maar zien wij in de combinatie graag wat meer body lengte bij een partner. De donkergroene  heeft zeker formaat en body maar zou niet mijn eerste keus zijn. Voor haar zou ik wel een andere man weten te vinden, maar dat zal voor Henk ook geen probleem zijn.

  

Lichtgroene vogels in het bestand zijn altijd goed bruikbaar, als was het maar om de wildkleur in ere te houden. Deze mannen zullen wel in de broedkooi komen. De ontwikkeling van deze geelmasker pop is ook de moeite waard om te volgen.

  

Een hoog percentage cinnamons in het bestand en ook nog in het nestblok. Niet verkopen maar laat ze shinen in een teamkooi op de tentoonstelling.

Natuurlijk hebben wij het ook nog even gehad over de nieuwe wet voor de dieren die per 2023 ingevoerd gaat worden. Het hoofdbestuur en de technische commissie zal daar op anticiperen en in Budgie t.z.t. over publiceren.

Met dank aan Henk Fidder dat hij ondanks zijn drukke werkzaamheden en de verbouw van zijn mooie vakantiewoning nog even tijd had voor deze fotoreportage.   

 

 

   

 

 

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Mooie foto reportage. Zo staan de cinnamon vogels en die ene grijze mij het meeste aan. Ook de opmerkingen over de flecky vogels vind ik juist. Het is een fout die niet uit te roeien is. Kweek ik dit jaar uit 2 schone vogels een mooie opaline, helaas krijgt juist deze iets flecky in het masker. Dat vind ik toch wel erg jammer. Trouwens een mooie aanmoediging om een stam in te sturen, hoewel dat zelfs op een groot bestand moeilijk is.

Geef een reactie