nr. 3 Mei 2021

Op zaterdag 29 mei 2021 werd samen met Appie van Gelder een bezoek gebracht aan Stefan Bouwman in Harmelen. Een mooie lentedag om op een veilige manier toch de vogelcontacten en plezierreisjes met mate weer op te pakken. Of dat met mate gaat lukken, naar de lange onthouding, moet ik dan wel goed in de gaten houden en tonen dat ik discipline heb :).

  

  

De navigatie was onder de indruk van de mooie omgeving van het dorp Harmelen en daardoor kwamen wij niet rechtstreeks bij Stefan maar langs een duiventoren aan de rand van Harmelen. In het verleden werden hier 350 duiven gehouden, momenteel zijn dat er veel minder. Vroeger werd de mest van deze duiven o.a. ook voor de bemesting van het land gebruikt. Omdat de duiven niet of nauwelijks werden gevoerd haalden die hun voeding van de akkers. Aangezien dat ook een zekere schade toebracht aan het gewas, waren er diverse regels en rechten. De toren staat op de monumentenlijst.

   

Niet alleen de grasparkieten hebben een goed leven bij de familie Bouwman, ook de kanaries hebben het goed naar hun zin in dit lente-/zomerhok. De mannen hebben nog de nodige conditie na het kweekseizoen en fluiten nog stevig hun deuntje. De jonge kanaries hebben door de drift van de ouders wel de nodige schade opgelopen, maar volgens Stefan herstellen deze jongen wel weer van het verenplukken. Ze zagen er uit als kruipers bij de grasparkieten maar de kanaries zijn gelukkig niet vatbaar voor dit virus. 

  

De houten broedkooien zijn door Stefan zelf gemaakt, het geheel ziet er eenvoudig maar strak uit, wat ook niet zo verwonderlijk is met een achtergrond als timmerman. De kweek is beëindigd maar een enkel span zit op de laatste eieren.

 

Voldoende zitruimte voor het aantal vogels dat in de vluchten zit, twee vluchten voor de scheiding van de mannen en de poppen. De vogels zaten bijna allemaal op de zitstokken en niet op de grond, een teken dat ze nog goed kunnen vliegen.

  

Het vogelhok bestaat uit twee compartimenten, in het voorste gedeelde zitten de grasparkieten en achter de schuif deur de kweekruimte voor de kanaries, dit is tevens opslagruimte. Mooi dat de kinderen vader ondersteunen in zijn hobby.

  

Alle essentiële voorzieningen zijn aanwezig in het hok, het dragen van een mondkapje is niet alleen in deze tijd van belang. Ondanks de aandacht die Stefan heeft voor de hygiëne heeft elke vogelkweker van doen met de nodige stof van de vogels. Dit heeft op de lange termijn een negatief effect op de longen.  

  

Deze grijze pop was Appie niet ontgaan en zoals je zelf met het mondkapje op kunt zien zit er een big smile bij hem. Het mooie van de hobby is dat je ook vrolijk kunt worden van de vogels van een andere kweker en niet alleen van je eigen vogels. 

  

Veel van de vogels hebben een goede veerinplant waardoor er een voorwelving is zonder dat de vogels hier ook voor moeten blowen. Natuurlijk doen ze dat wel omdat deze factoren elkaar beïnvloeden.  Stefan heeft dit goed in zijn vogels zitten, zeker bij de mannen die dit van nature meer hebben, zoals onderstaande hemelsblauwe man.

  

De vogels hangt op deze foto wat op de stok maar in de binnenvlucht was dit beduidend minder aanwezig.

  

Deze massieve grijze pop maakte indruk door haar mooie rondingen en ook deze nog zeer jonge grijze cinnamon pop spraken mij wel aan. In de TEN HUIZE VAN….. in Budgie is de grijze pop wat verder toegelicht met meerdere foto’s. 

  

     

Bij de grijze vogels de nodige kwaliteit, zeker bij de mannen zaten daar uitstekende exemplaren bij. Natuurlijk is er wel wat op aan te merken, maar het feit dat de vogels op rust zijn en uit de kweek komen zijn ze niet optimaal in conditie voor de foto. Goed gebracht worden ze alleen maar beter en dat kun je wel aan Stefan overlaten. Hij heeft een rustige manier van met de vogels omgaan en dat zie je terug bij de vogels.

  

Ook deze grijze spangle laat zien wat blow, voorwelving en de blik naar beneden doen voor de presentatie, dit in combinatie met een goede houding.

  

  

Ook de blauwe vogels mogen er zijn, iets meer wigvorm is bij enkele poppen wel wenselijk.

  

Grijsgroene vogels zaten er niet veel, maar deze stijlvolle man met een diep masker maar wel wat kleine spots had geen moeite om zich even te presenteren aan ons. 

  

Het lichtgroene cinnamon mannetje (rechtse foto) is een jong van deze grijsgroene man. Ik ben benieuwd hoe deze vogel zich gaat ontwikkelen. 

  

Een enkele bonte vogel in het bestand van overwegend grijze en blauwe vogels. Deze stijlvolle pop wist zich goed te presenteren. Schacht- en vlektekening is een aandachtsgebied bij alle kwekers om het percentage te beperken.   

  

Dit kleine grijze mannetje viel mij ook op in de vlucht, hij liet de eigenschappen uit de grijze familie goed zien, al zal hij het formaat van de andere vogels waarschijnlijk niet halen.

Mede namens Appie van Gelder dank aan Stefan voor de prettige ontvangst en de gezellige uren in het vogelhok tussen de mooie vogels.

 

 

 

 

 

 

8 reacties

 1. Patrick Van Zwol zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag alweer en deze kweker is beslist goed bezig.

  1. Bedankt Patrick, hopelijk kunnen wij elkaar weer een keer ontmoeten als de Covid belemmeringen voorbij zijn.

 2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Mooie reportage over Stefan en zijn goede vogels, jammer dat de kanaries niet zo in conditie waren anders had je daar ook vast wel wat foto’s van geplaatst. Stefan zijn vogels vallen nog meer op dan het baasje en dat is geen kleintje.

  1. Dank je Jan voor je vele positieve reactie op facebook en de website en waar nodige een constructieve kritische opmerking die ik dan weer kan gebruiken.

 3. Dennis Woitowitz zegt: Beantwoorden

  Vielen Dank für den Artikel.
  Immer toll von Züchtern zu lesen, die nicht so bekannt sind.

  1. Vielen Dank, gerne gemacht. Den Artkel kommt auch in das Wellensittich Magazine.

 4. Jaco zegt: Beantwoorden

  Leuk verslag van het hokbezoek aan Stefan, hij heeft mooie vogels.
  Als je wilt kan je het de volgende keer combineren met een bezoekje aan mij. Ik woon 5 minuten bij Stefan vandaan.

  1. Ja, bedankt voor de uitnodiging, kom graag een keer die kant op voor een bezoek.

Geef een reactie