nr. 2 Mei 2021

Op zaterdag 22 mei 2021 ging de reis naar Putten in Gelderland voor een bezoek aan Wilfred de Ruiter, lid van de Gelderse Grasparkieten Club en de NGC. Wilfred heeft niet alleen grasparkieten maar ook andere kromsnavels. Een deel zit bij zijn vader die ik misschien een ander keer kan bekijken. Van de kromsnavels bij zijn huis heb ik wel enkele foto’s kunnen maken. Het artikel over Wilfred zal gepubliceerd worden in het speciaal blad voor grasparkieten Budgie van de NGC-DBS.

  

In deze gezelschapsvolière zat een paartje elegant parkieten waarvan het vrouwtje een lutino.

 

Violet is wel een favoriete kleurslag van hem, van wie eigenlijk niet een juweeltje om te zien.

  

Naast de valkparkieten zat er ook nog een paartje grasparkieten en Chinese dwergkwarteltjes die jammer genoeg de eieren in de steek hadden gelaten iets wat meer voorkomt dat ze niet vast broeden.

  

Omdat het zo’n mooie kleur is deze man van uit verschillende hoeken in beeld gebracht.

 

Een donkergroen Hollands bonte man, met een doorlopend masker en de vleugeltekening en de doorlopende band over de nek zijn kenmerken waaraan deze bonte variant is te onderscheiden.

  

Die zie je ook weinig op de shows  een violette Duitse fallow, die hebben een iris ring, de Engelse niet.

De cleartail spangel, hoort volle spots te hebben, Wilfred heeft ook een dubbelfactorige waar de lichaamskleur nog te onderscheiden is (onderstaande twee foto’s, links en midden).  

  

 

De geslachtsgebonden slade variëteit in de blauw serie, vraagt nog wel enkele jaren om op een hogere standaard te komen. Gelukkig hebben kwekers van deze weinig voorkomende kleurslagen geduld voor een project van soms 10 jaar.

De easly clearbody die je niet alle dagen ziet, persoonlijk zie ik ze graag in opaline, maar Wilfred gaat voor de normale. Al van een goed formaat, de lichaamsbevedering is nog een beetje ruw.

  

Niet in conditie maar een beloftevolle jonge vogel met veel potentie voor de show.

Een volkleur grijsvleugel, de donkere spots is een kenmerk van de grijsvleugel. Wilfred is bezig om een lijn op te zetten van normale vogels die split vrij zijn voor opaline en cinnamon.

 

Een blauwe grijsvleugel die Wilfred als cadeau heeft gekregen van Mario Schiebahn (België).

Het verschil is goed te zien bij deze witvleugel ten aanzien van de grijsvleugels (boven) en hieronder de overgoten. Van belang dat er niet teveel van deze variëteiten door elkaar gekweekt worden.  

  

Een lacewing pop die een robbertje heeft moeten vechten, de vleugeltekening en spots worden vaak pas in het tweede jaar bij deze kleurslag scherper zichtbaar.

  

Lacewing met een geelmasker factor, hier is de tekening en spots van een goed niveau.

Spangel waarbij de tekening goed door loopt in de nek, dat is momenteel bij veel vogels onderbroken.

  

Het gaat goed met de kuiven, maken behoorlijke progressie, ook in de Aziatische landen waar de nodige liefhebbers zijn van deze variëteit.

  

Geelmaskers in verschillende kleurslagen ook in de recessief bonte vogels.

  

 

Deze mag er ook zijn, goede presentatie.

  

Een normale TCB in violet een mooie kleurslag voor de liefhebber, persoonlijk vind ik het beetje jammer van de mooie kleur violet.

  

De laatste geelmasker en dan nog wat andere foto’s m.b.t. de voeding.

                                                                  

  

  

  

  

4 reacties

  1. Wilfred zegt: Beantwoorden

    Leuk verslag peter

    1. Dank je Wilfred.

  2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Het water loopt mij in de mond als je al deze kleurslagen ziet van de all round kweker Wilfred de Ruiter, zelfs de slate zit in zijn bestand.
    De Texas clearbody violet is denk ik een enkelfactorige, want ik heb hele mooie te keuren gehad met een duidelijke violetkleur, uiteraard naar het masker toe meer opgebleekt. Ik heb echt genoten van al deze kleurslagen. Hier kan je een hele Budgie mee vullen!

    1. Bedankt Jan, ik heb ook genoten.

Geef een reactie