nr. 1 April 2021

  

Op zaterdag 10 april werd een bezoek gebracht aan Nick Koning en zijn vriendin Mariëlle van Benthem. Dit jonge stel heeft het afgelopen jaar, samen met familie en vrienden, hard gewerkt om een vrijstaande woning in Tynaarlo op te knappen. Ook de tuin moest grondig aangepakt worden en om een achterliggende schuur uit het zicht te krijgen werd er ook nog een mooie schuur gebouwd. In het fotoboek dat ik te zien kreeg was de ontwikkeling goed te zien. Tynaarlo is een lintdorp in het noorden van de provincie Drenthe, de percelen zijn niet te vergelijken met de stadstuintjes waar sommige grasparkietenkwekers het mee moeten doen. Dus een vogelhok kon hier ook nog wel gezet worden zonder afbreuk te doen aan de tuin. 

  

Nick is een enthousiaste grasparkieten kweker maar ook een jonge gedreven hoefsmid die lid is van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Mariëlle heeft drie tuigpaarden, dat deze hobby’s elkaar ontmoeten en dat hier iets moois uit kan komen blijkt wel. Een van ijzer gesmede roos krijgt niet iedere vrouw, warme romantiek die nog niet bekoeld is.

                                                 

Nick is op jonge leeftijd al begonnen met het houden van grasparkieten, tot zijn 19e jaar heeft hij deze hobby uitgeoefend. Na een periode van ongeveer 9 jaar heeft hij de vogelsport weer opgepakt. Harrie Aardema heeft hem voorzien van meerdere vogels zodat hij weer een goede start kon maken. Ook zijn er contacten met Rein Dul en diens vogels zijn ook in het bestand opgenomen. Twee vogels van Jeroen Vos, waaronder een mooie hemelsblauwe cinnamon pop, zijn ook bruikbaar in het opbouwen van een eigen stam. Recentelijk zijn er drie vogels van mij naar hem toe gegaan en deze zaterdag werd dit aangevuld met drie mannen en vijf poppen (foto rechts onder). Daarmee moet de komende jaren goed gewerkt kunnen worden.

  

Een achttal broedkooien zijn gemaakt door een bevriende timmerman, deze zijn in de stijl zoals Harrie Aardema dat ook heeft, een vast morsplank zonder laden. De kunststof tentoonstellingskooien zijn gekocht bij Willie Dokter en ook de silootjes voor in de broedkooien. Het geheel ziet er strak en netjes uit.

   

Er is 1 ruime vlucht waar de mannen en de poppen bij elkaar zitten. Naast het broedgedeelte is een vluchtje voor de jonge vogels. Dit gedeelte is minder geïsoleerd dan het broed- en vlucht gedeelte. Frisse lucht is een belangrijk aspect van de verzorging en preventie. Het grote raam staat dan ook zo snel mogelijk open als de weersomstandigheden het toestaan.

  

Er zijn meerdere kleurslagen in het hok, maar er is een voorliefde voor de lutino variëteit.  

  

  

Ook de hemelsblauwe kleurslag is goed vertegenwoordigd, een jonge man sprong er voor mij uit en die is mooi op de foto gekomen en zal in het blad Budgie van de NGC-DBS gepubliceerd worden.

  

Deze grijsgroene cinnamon jonge man met een Rein Dul achtergrond, die net is begonnen met de eerste rui, was voor mij de favoriet in het hok. Ook deze vogel zal in het blad Budgie opgenomen worden.

 

Nick heeft een voorkeur voor vogels met veel stijl zoals de grijze man en de grijsgroene cinnamon pop. Een mooie eigenschap maar deze twee vogels mogen wel wat meer breedte hebben. De hemelsblauwe cinnamon pop is een vogel van Jeroen Vos die meer body heeft en het goed doet in de broedkooi. Een typische Cor Vos vogel die mooie schone afgewerkte vogels had in o.a. deze variëteit.  Mooi dat de vogels van Cor naar zijn zoon Jeroen zijn gegaan, die goed weet hoe hij er mee moet werken.

  

Australische bonte vogels worden ook gebruikt door Nick in de lutino kweek. Ook is te zien dat er veel aandacht naar de vogels gaat, ze zijn rustig en de meesten laten zich ook goed fotograferen.

  

  

Tot zover deze preview over een enthousiaste jonge kweker in de grasparkietensport.  

 

 

                                    

 

  

4 reacties

  1. Renze Jan Bruinsma zegt: Beantwoorden

    Weer een mooi verhaal. En veel belovende jonge vogels. En gelukkig een jonge grasparkieten kweker dat is goed voor onze mooie hobby

  2. Dank je. Ja dat is belangrijk.

  3. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Heerlijk verslag en genoten van het “tuintje” Altijd wat te doen zullen we maar zeggen. Zeer mooie foto van zijaanzicht van de hemelsblauwe man, laatste foto van de zes. Die grijsgroene cinnamon gaat het zeker maken!
    Bedankt weer Peter!

  4. Dank je Jan.

Geef een reactie