nr. 1 Februari 2021

De NGC-DBS heeft een geslaagde digitale fotoshow achter de rug. Vogels met ring 2021 konden ingezonden worden. In het verenigingsblad Budgie zal hierover gepubliceerd worden. De beoordelingen van de keurmeesters worden in dit blad ook opgenomen, zodat de inzenders een beeld krijgen van de overwegingen van de keurmeesters. Om ook enigszins een vergelijkbare keuring te kunnen uitvoeren is aangegeven hoe de vogels gefotografeerd dienen te worden (van drie kanten, vooraanzicht, zijkant en rug). Het volgens de richtlijnen fotograferen van vogels is niet altijd eenvoudig, zeker als de vogels het fotograferen niet gewend zijn of schrikachtig zijn. Hoe dan ook is het een goede training voor uw vogels voor als er weer een life tentoonstelling komt. Mochten uw vogels niet mee werken aan het perfecte plaatje, bedenk dan dat ook de keurmeester hiermee moet ‘dealen’. Een herhaling is op de korte termijn te verwachten dus pak die camera/mobiel en ga aan de slag, succes gewenst. 

Op facebook worden ook de nodige foto’s aan ons voorgeschoteld, ik heb zelf ook mee gedaan aan een ‘challenge’. Tien dagen lang een foto posten van een andere vogel (eigen kweek). Een leuke stimulans in coronatijd, maar dit is natuurlijk geen digitale vogeltentoonstelling. Daar worden andere eisen aan gesteld. Onderstaand de vogels die ik tiendagen achtereen op facebook heb gezet. Je kunt zien dat de foto’s gemaakt met een smartphone niet allemaal scherp zijn, de kleur (belichting) soms bewerkt is en er o.a. ingezoomd is voor een achtergrond zonder andere details (niet bijgesneden).  

   

  

  

                                                             Nummer 10.

Met een dergelijke close up zoals vogel nummer 10 mis je enkele belangrijke onderdelen die op een show tot diskwalificatie zouden leiden. Bij de onderstaande foto’s kun je zijn dat de nagel scheef staat, de pootstand niet goed is en de staart mist. Dus een totaalbeeld van meerdere kanten is daarvoor nodig om een enigszins betrouwbare beoordeling te kunnen maken. Maar goed laten we blij zijn met de digitale wereld zodat wij onze hobby in deze tijd met elkaar kunnen delen.

  

2 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Grappig dat er nog een digitale vervolg show komt.

  2. We moeten als vereniging toch de leden blijven betrekken en voorzien van informatie tijdens deze pandemie.

Geef een reactie