nr. 1 December 2020

Preview van het artikel dat in 2021 gepubliceerd zal worden in het blad Budgie van de Nederlandse Grasparkieten Club (NGC/DBS).              

BERICHT UIT BRAZILIE VAN JAN SMILDE

                                   Door Peter van Amelsvoort, Raalte

Op 18 juli 2020 kreeg ik een bericht uit het door corona zwaar getroffen Brazilië. Jan Smilde woonachtig in de staat Pará in de regio Noord en een volger van mijn website www.argrasparkieten.nl had een speciaal verzoek. Hij kweekt al 15 jaar grasparkieten en had interesse in enkele grasparkieten van mij om zijn bloedlijn te versterken. Nu exporteer ik geen vogels en heb hem daarom enkele contactadressen gegeven die hem mogelijk verder kunnen helpen. Veel kwekers van de Braziliaanse vogelbond hebben interesse om vogels te kopen van kwekers uit Nederland, België en Duitsland, echter de wetgeving voor importeren van vogels staat dit niet toe aan de Brazilianen. Er is echter een uitzondering voor Jan omdat hij Nederlander is en hij heeft toestemming om vijf vogels (“huisdieren”) te importeren vanuit Europa. Jan heeft in 1988 de gehele collectie van Wim Jansen uit St. Oedenrode gekocht en in het verleden ook vogels van Jo Mannes en Daniel Luetolf geïntegreerd in de lijn van Wim Jansen. Mijn interesse was gewekt en dan begint op de een of ander manier mijn schrijvers hart te kloppen. Nu ik toch niet naar Azië kan om de familie te bezoeken geeft een artikel uit het tropische Brazilië misschien wel een alternatief vakantiegevoel. Even dromen over het mooie Brazilië met zijn stranden en het tropisch regenwoud met zijn rijkdom aan dieren en vogels.           

Hoe komt een Nederlandse grasparkieten kweker in Brazilië, neem ons eens mee in de geschiedenis, hoe is dit tot stand gekomen en hoe was het om naar dit land te vertrekken?

Ik ben voor werkzaamheden naar Brazilië verhuisd. Immigreren heeft natuurlijk heel wat voeten in de aarde, zeker in de periode toen ik in Brazilië aankwam. In de staat Pará waar ik woon is de temperatuur gemiddelde 31 -32 graden met uitschieters in de “zomertijd” naar 38 graden. Tegenwoordig heb je deze temperaturen ook in Europa, maar hier dus het gehele jaar door. Ja, dat is even wennen natuurlijk. De immigratiewetgeving was soepel toen ik aan kwam in Brazilië, zeker voor personen met een vaste baan. Tegenwoordig is dat érg aangescherpt. Hier hebben we veel immigratie uit de zogeheten derdewereldlanden waar men ook het Portugees als moedertaal heeft. En dan nog recent, veel mensen uit Paraguay en Venezuela, zeker hier in Pará.

Je woont in de staat Pará, dit grenst aan Guyana, Suriname en de staat Amapá in het Noorden. Pará is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. Het tropische regenwoud beïnvloedt in grote mate het klimaat, zonder de aanwezigheid van regenwouden zou het op aarde veel droger zijn. De bomen en de wolken houden overdag de felle zon tegen en ’s nachts zorgen ze ervoor dat de warmte van de dag niet ontsnapt.  De temperatuur kent dus niet zoveel extremen. Misschien wel te vergelijken met het weer in Singapore. De kwekers daar vinden het klimaat niet zo geschikt om grasparkieten te houden. Hoe is dit voor jou, het houden van grasparkieten in dit tropische klimaat. Wat doe je om het de vogels naar de zin te maken?

Uiteraard ververs ik het water 2 à 3 x per dag. Het vogelhok staat op een plek onder bomen, dus lekker in de schaduw en altijd veel ventilatie. Ook heb ik een ventilatiesysteem in mijn hok, en wandventilatoren, mocht het te warm worden in de zomertijd. De parkieten krijgen 1 x keer dag papaja en stukjes banaan, sinaasappel, lekker gekoeld in de koelkast. Uiteraard ook krachtvoer, rode trosgierst en extra voer voor de poppen tijdens de kweek. In de regentijd zakt de temperatuur naar 26-28 graden, dan is het koud. De beste kweekresultaten behaal ik in de periode april tot en met oktober, maar normaalgesproken kan ik hier het hele jaar kweken met de parkieten.

Woon je in de meer afgelegen gebieden of in een stad? Is de grote hoeveelheid neerslag van invloed op de broedresultaten of zijn je grasparkieten over de jaren geacclimatiseerd?

Ik woon buiten de stad, maar niet in een afgelegen gebied. De hoeveelheid neerslag heeft een negatief resultaat op de broedresultaten, aangezien de meeste parkieten in de rui gaan tijdens deze periode. De parkieten die ik destijds uit Nederland heb meegenomen leven niet meer, (17 jaar geleden), maar de nazaten zij doen het uiteraard perfect in deze weersomstandigheden.

Ik heb gelezen dat de tropische bodems voor een korte tijd erg vruchtbaar zijn maar snel uitgeput raken en erosiegevoelig zijn. Dat de gronden na het kappen van de bomen moeilijk duurzaam te bewerken zijn, zelfs de moderne plantages van bijvoorbeeld eucalyptusbomen het op de lange termijn niet redden. Wat is jouw ervaring. Bij mij doen de eucalyptusbomen het prima als ze het eerste winterseizoen hebben overleefd. Ik geef dan ook regelmatig de takken van deze bomen aan mijn vogels, of zet een hele boom in de volière. Heb jij in de omgeving waar je woont eucalyptusbomen en geef je die aan je vogels. Zo niet welke andere takken van bepaald bomen zijn geschikt?

Nee, ik heb geen eucalyptusbomen in mijn omgeving, en ik geef ook geen takken van de inheemse bomen aan de vogels.

Je hebt in 1988 dus de gehele collectie grasparkieten van Wim Jansen uit St. Oedenrode gekocht. Je hebt veel nazaten van “Gabriel” een grijze super grasparkiet. Vertel ons eens hoe zag deze vogel eruit en wat was er zo bijzonder aan in die tijd?

Gabriel, voor de personen die hem persoonlijke hebben gezien, was een grote vogel, mooie kop “blow”, grote spots, diepe grijze kleur, goede lengte. Kijk, elke kweker heeft wel een “Gabriel” in zijn hok, maar voor mij was het een top vogel, en de nazaten zijn prachtig.

Nog als aanvulling, ik ben begonnen met grasparkieten van de heer Fokke Beswerda uit Loppersum. Hij was keurmeester bij de NBvV en had een dierenspeciaalzaak in Delfzijl. Hij was TOP-kweker bij de Parkieten Speciaal Club.

  

  

3 reacties

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Bijzonder leuk verslag. Van de zes foto’s valt bovenaan rechts de vogel mij het meeste op. Is dit een volkleur grijsvleugel lichtgroen met cinnamon? Heeft ook merkwaardige keelstippen voor een volwassen vogel. Ik ben benieuwd!

  2. Dank je. Ik weet het niet Jan, heb geen informatie hierover ontvangen, maar dat zou goed kunnen.

  3. Ik heb geen beschrijving van Jan Smilde gehad van de vogels. Maar ik denk dat je gelijk hebt.

Geef een reactie