nr. 2 September 2020

 

Op donderdag 3 september werd een bezoek gebracht aan Wim Hattink te Diepenveen voor een reportage in het blad Budgie (NGC-DBS) en het Duitse Magazine Wellensittich Welt. Hier een voorproefje van de kwaliteit van zijn vogels en hoe hij te werk gaat in de kweek. Voor deze website gebruik ik de foto’s die soms wat minder zijn omdat de beste foto’s gebruikt worden voor de artikelen in de bladen. Zo krijgt de bezoeker van mijn website en lezer van de bladen enige variatie voorgeschoteld. 

                                          

Wim heeft 36 kunststof broedkooien ter beschikking voor het succesvol kweken met zijn vogels. Feitelijk loopt het kweekseizoen 2020 nu voor hem af en gaat dit automatisch over in het nieuwe kweekseizoen 2021. De kooien zijn nu zo geplaatst dat ze allemaal tegen dezelfde wand staan, dit geeft een mooi overzicht van de kweekparen die voorbestemd zijn om een nestkastje te krijgen. Wim gaat hierbij gefaseerd te werken, de stellen moeten zonder nestkastje de nodige activiteit vertonen voordat hij het nestkastje plaatst. Dit is dan ook nog een tijdje gesloten, de mannen krijgen dus voldoende gelegenheid om te bevruchten. Er is dan ook een hoge bevruchtingsgraad, zoals hieronder te zien is (het resultaat van 1 nest).

                                              

De ontwikkeling van de staarten is al vroegtijdig controle op, daar waar de primaire of secundaire pennen niet doorkomen of achterblijven gebruikt Wim Dettol. Het is een onderzoekje om te bekijken of er naast de genetische component ook nog andere factoren verstorend werken.

   

De opstelling van de verrijdbare kooien van de firma Oestringer kan variëren na gelang de tijd van het jaar. Het kantoor is nu o.a. in gebruik als opslag van de voedingsmiddelen en het aanrechtblad zal nog aangepast worden. Hier kan dus op een rustige manier het werk gedaan worden voor de voeding. Ten aanzien van het zaad dat de vogels krijgen varieert dit per vlucht en zelfs per broedkooi. In het kantoor gedeelte is ook te zien dat er de nodige prijzen zijn gewonnen in de loop de jaren en de herinneringen aan de internationale keuringen die er zijn verricht.

  

Met de haver springt Wim voorzichtig om, vooral de poppen hebben de neiging om te vet te worden als de haven niet gerantsoeneerd is. De mannen lijken hier minder last van te hebben.

  

Aan het einde van het kweekseizoen werden er nog enkele bijzondere baby’s geboren waaronder deze cinnamon (links) en de kobalt (rechts). In het midden een houtsnijwerk van zijn vader.

  

Een mooie hemelsblauwe cinnamon pop, compleet in de bevedering,  zeer bruikbaar in de kweek, maar ook op een show zal deze vogel de aandacht op zich weten te vestigen, wel is er enig opaline effect in de nekpartij.

  

Er is een hoog percentage cinnamons in zijn bestand, maar ook andere kleurslagen zijn aanwezig. 

 

  

Een punt waar Wim op let zijn de spots die goed verdeeld liggen in het masker, daarvoor is er een breed masker nodig. Bij een te diep masker zie je nog wel eens dat het masker dan als het ware naar binnen valt en daardoor smaller oogt. Voor het conditioneren is een goede pincet en schaartje voorwaarde. 

  

  

Sinds dat Wim deze minerale door het eivoer mengt heeft hij in de nesten mooie droge witte mestkorrels. De afgelopen jaren heeft Wim niet of minder geshowd, maar de Beste in Show (hemelsblauwe cinnamon) op de NGC-show in Hapert mag er na al die jaren nog steeds wel zijn.

  

Normaal flecky vogels worden bij hoge uitzondering gebruikt, alleen om een bepaalde eigenschap vast te leggen.

  

Mooi schone en complete spangle man met showgedrag, jammer van het ontbreken van de spots.

  

Deze pop drukt zich goed van de stok af, op het moment van fotograferen staat ze een beetje te recht op.

  

Ventilatie in de nestblokken is van belang, deze is ook op maat in te stellen, als het blok alsnog te nat mocht worden dan legt Wim er papierkorrels onderin met een hoog absorptie vermogen.

  

Speciaal punt om op te letten dat de bevedering niet meer recht naar achteren loopt maar naar boven zodat ook het oog zichtbaar blijft.

  

Veel van de grijsgroene vogels hebben als achtergrond een klein vogeltje van Ralph Jenne (foto in het midden) ring 2016, na enkele jaren kweken is dit het resultaat.

  

De basis van het hok is opgebouwd met vogels van René Heylen (België). De lichtgroene cinnamon pop is een Brian Sweeting vogel, deze vogel heeft een zijdezachte bevedering met veel dons, de grijsgroene heeft een wat ruwe bevedering.

  

  

De laatste jaren zijn er ook vogels van Daniel Luetolf ingebracht, die net weer een ander puzzelstukje toevoegen aan het spel met de veren.

 

  

6 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag over de verzorging en de vogels.
  Leuk om de voor mij bekende vogels terug te zien.

  1. Sorry voor mijn late reactie. Door corona is de website de laatste maanden niet meer actueel. Door het thuiswerken waarvan 9 uur per dag achter de laptop, heb ik ook niet zoveel zin meer om weer achter de laptop te gaan zitten.

 2. Dijkgraaf\Kandiah zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag over een parkieten kweker in hart en nieren die ook nog eens heel mooie vogels kweekt en veel voor de parkieten wereld doet.

  1. Het artikel over Wim staat nu ook in Wellensittich Magazine.

 3. Nader zegt: Beantwoorden

  Hallo.. kan ik met jou graag contact nemen ..?

  1. Natuurlijk, gebruik hiervoor a.u.b. mijn mailadres of het telefoonnummer op de website.

Geef een reactie