nr. 4 Augustus 2020

  

Op maandag 31 augustus 2020, de tweede week van mijn vakantie, was het weer eens tijd om een bezoekje te brengen aan Appie van Gelder en zijn vrouw Aukje in Oldemarkt. Een kleine plaats in de kop van Overijssel in de omgeving van het nationaal park de Weerribben. Na het bezoek ging ik samen met mijn vrouw Ria, heeft geen vakantie meer maar vroegpensioen, een vleugje van het verre Oosten  proeven in Kallenkote. Hierover meer in deel 2 van deze vakantiedag.

                                                       

Ongeveer de helft van de broedkooien waren reeds bezet voor het kweekseizoen 2021. Daarom werden er enkele foto’s gemaakt in de broedkooi zelf om de vogels niet te veel te verstoren in hun liefdesleven. Recentelijk heeft Appie in het Duitse blad Wellensittich Welt gestaan, ik was benieuwd of een aantal van deze vogel verder in hun ontwikkeling waren gekomen en de ontplooiing van de goede eigenschappen zich manifesteerden. Ook kreeg ik weer het nodige leesvoer van hem mee, waarvoor dank. Verder wil ik nog vermelden dat Appie nu ook een eigen website heeft www.appievangelder.nl. Deze zal de komende tijd verder aangevuld worden. Ook had hij een mooi visitekaartje door zijn dochter laten maken. Een professioneel hok met kwaliteitsvogels en daarbij de liefde voor de mooie kleurtjes die onze vogelpracht in zich heeft.

                                                

  

Een stijlvolle Spangle man in topconditie die zich in de broedkooi van zijn beste kant liet zien. 

  

De sleutel tot succes, eigen gekweekte poppen van een hoog kwaliteitsniveau zonder te extreem te zijn. Taps toelopend aan de onderkant en zich afdrukkend van de stok, niet alleen mooi om te zien en goed voor de tentoonstelling, maar ook een teken van kracht en vitaliteit. Nodig om de vruchtbaarheid van de vogels te behouden of te verhogen.

  

  

  

Een zekere mate van agressiviteit bij de poppen is een goed teken van de hormonale werking die nodig is voor de broedstemming en om in de juiste cyclus te komen. Om deze prima donna’s ook ter wille te zijn is het de kunst om een ervaren man in te zetten, met versierkunsten, doorzettingsvermogen en geduld. Zijn ze te agressief en is de man ‘kopschuw’ geworden dan kan dit naast de ongelukken ook zorgen voor onbevruchte eieren. Onderstaand nog zo’n dame die zelf ook niet helemaal ongeschonden uit de strijd van het liefdespel is gekomen.

  

Na de dames nog enkele foto’s van de mannen die het dit seizoen moeten gaan doen in de kop van Overijssel.

  

  

   

                                                          

  

Appie hecht veel belang aan de stambomen van zijn vogels, een nauwkeurig registratie is dan ook van belang. Dit zeker ook bij een recessieve kleurslag zoals de witvleugels waarmee hij werkt. Links en rechts de foto’s van een olijfgroene vogels uit de groenserie. Op deze foto met de blauwe achtergrond is er geen discussie nodig over de kleur, dat is vaak wel het geval met de donkergroene vogels met een violetfactor. Geen show in Hapert dit jaar maar voor de trouwe lezers van mijn website hopelijk deze reportage een alternatief uit de digitale wereld.  

 

 

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Mooi verslag met mooie foto’s Fijn om een echte witvleugel te zien netjes tussen de echte olijfgroene. Prachtig hoor dat die echt moeilijke kleurslagen door Appie worden opgepakt.

Geef een reactie