nr.1 Juni 2020

   

                                                                                                         

Aan de rand van Broekland , een Sallandse kerkdorp in de gemeente Raalte tussen Wijhe en Olst, woont Kiki ten Have in een mooie landelijke omgeving tegenover het landgoed het Neppelenbroek. Hier is nog voldoende ruimte om hoenders te houden zonder dat de buren klagen over het kraaien van de hanen. In de schuur werd in eerste instantie een gedeelte afgetimmerd voor de legkippen (hybriden) omdat een goede eierproductie wel eens winstgevend zou kunnen zijn volgens de jongens van Kiki. Nadat iedereen wel voorzien was van deze super leggende kippen, werd besloten om het wat gerichter aan te pakken en ging de aandacht naar twee bijzondere rassen. De poule de Bresse kwamen van haar zwager Jeroen de Haan (hoe kan het ook anders) en er moest nog iets aparts bij de Ayam Cemani. Het is een kippenras uit Indonesie ze worden ook wel Ajam Tjemani of Ajam Kedoe tjemani genoemd. Ze kenmerken zich door een genetische hyperpigmentatie, die voor een zwarte kleuring van het gehele diert zorgt, de ingewanden inbegrepen. In 1998 voerde de Nederlands fokker Jan Steverink voor het eerst dieren naar Nederland in. De zwarte kleur, door een extreme ophoping van melanine veroorzaakt, betreft de veren, snavel, tong, kam, oorlellen en oorschijven, spierweefsel, botten en organen. De hanen wegen 1,8-2,5 kg en de hennen 1,5-2,0 kg. De eieren zijn cr√®mekleurig en wegen gemiddeld 45 g. Het is een ras met een geringe jaarlijkse eierproductie. In Nederland is een “blauwe” variant gefokt, waarbij de veren overigens niet blauw, maar vaalbruin zijn (bron Wikipedia). Mogelijk gaat het hier ook nog wel een rage worden deze zwarte hoenders. De kuikens doen het prima en ze hebben voorlopig voldoende ruimte om de scharrelen en mocht het even iets koeler worden dan kunnen ze nog onder de warmte lamp. De leeftijdsverschillen leveren tot nu toe nog geen problemen op. Met drie binnenhokken en een ruime buitenren is er de gelegenheid om te varieren. De poule de Bresse moeten de Franse drie kleur optimaal tonen, dat wil zeggen een helder, diep rode grote kam, een spierwitte bevedering en blauwe poten.  Het is een vleesras, ze groeien snel en de aangeschafte jonge haan moet zijn bevruchtingskwaliteiten nog bewijzen, het kraaien heeft hij al aardig onder de knie.

     

                                                                                     

Het eerste project voor de legkippen, die hebben ondertussen een andere eignaar gekregen. Met eieren moet je natuurlijk voorzichtig zijn, niet parkeren dus voor de deur.

   

Een ruime ren inclusief beplanting die het tot nu toe goed doen. De andere hobby van Kiki bloemen, planten en bomen om het geheel mooi aan te kleden.

   

                                                                                                                  

Verschillende fasen van de uitbreiding zodat het nu passend is voor de twee hoenderrassen en de opfok van de kuikens is de volgende stap. De betonblokken zorgen voor een strakke lijn en dat de bodembedekking (houtkrullen) grotendeels in de ren blijven. 

   

                                                                                                

De Ayam Cemani kuikens die nu de ruimte hebben en al goed weten waar ze het voer en het drinken kunnen vinden nu ze sinds kort in de binnenren zitten.

    

                                                                                              

Close up van de jonge poule de Bresse haan, om het opvliegen te voorkomen (zat nog geen dak op in de binnenren) zijn enkele slagpennen ingekort. In het huidige onderkomen is dit niet meer nodig en kunnen ze na de rui weer tot volle bloei komen.

   

                                                                                          

Nu samen met de dames waar deze Franse charmeur zijn rol in het spel van afstoten en aantrekken kan spelen.

    

                                                                                        

De jonge garde poule de Bresse die groeien als kool, in deze fase is het geen probleem maar als ze ouder worden dan moet het dieet iets aangepast worden. De verschillende mengelingen (korrels) zijn netjes opgeborgen in plastiek bakken en voorzien van een opschrift om vergissingen te voorkomen. 

 

 

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Leuk en aardig informatief!

Geef een reactie