nr. 7 Mei 2020

   

Op maandag 25 mei werd samen met Ria een bezoek gebracht aan de Lutino kweker van Nederland Harrie Aardema. Volgens haar werd het weer tijd voor meer geel in de voliere, zeker tegen het groen in de buitenvoliere zou ze vanuit het terras nog meer kunnen genieten van de vogels. Heb ik toch maar geluk mee. Niet alleen een vrouw die achter de hobby van haar man staat maar hem ook aanzet tot de aanschaf van in dit geval een lutino mannetje en een lichtgroene pop (beide baby’s van februari 2020). Deze vlucht bij Harrie was haar toch een beetje te veel geel. Er moet volgens haar ook wel een blauwe kleur tussen zitten (kobalt blauw zoals ik aan heb). Ik moet ook een beetje opschieten met het kweken van violetten. Nu zit er maar 1 en die is ook nog van Jos was haar reactie. Na deze instructie konden Harrie en ik verder om iets passends te vinden, geen eenvoudige opgave tussen al dat geel dat door elkaar vliegt. Haar naam heeft ze ook maar even vermeld tussen alle grote nationale en internationale kwekers die dit tophok bezocht hebben.

    

Per januari 2020 is Harrie gepensioneerd en heeft hij meer tijd voor zijn vogels. Aan het hok is een aparte kweekruimte toegevoegd met 56 broedkooien en twee extra vluchten, het zijn geschakelde ruimtes. Ruime vluchten waar de vogels goed kunnen vliegen, tijdens deze middagrust zaten er diverse op de grond of op de stokken laag bij de grond. De groene kleur op de wanden geeft een mooi contrast met de gele vogels.

   

   

Normale split ino vogels met een lange kopbevedering worden gebruikt om kwaliteit vogels in de lutino varieteit te kweken. Het masker is wat aan de korte kant maar dat valt niet of minder op bij deze kleurslag, idem wat betreft het flecky, afhankelijk van de lichtinval is het soms wel te zien dat de veer wat witte vlekken heeft aan de uiteinden. Harrie besteed de nodige aandacht aan de kopopbouw van zijn vogels, de blow moet er zeker op zitten en daarbij ook de dichtheid van de bevedering bewaken. Een interresant spel met de veren.

   

Ook de wigvorm en de stokstand is een aandachtspunt om de lutino’s ook de uitstraling te geven die essentieel is bij deze kleurslag, type/formaat en kleur zijn bepalende onderdelen en natuurlijk geeft de kop de extra dimensie in het totaal plaatje. 

   

Naast o.a. groen, grijsgroen, grijs in de varieteit opaline en cinnamon worden dominant bonte vogels en spangels ook gebruikt in de kweek van lutio’s, dit heeft wel effect op de kleur van de vleugel- en staartpennen maar daar kan dan weer gericht aan gewerkt worden. De dichtheid van de bevedering en de onderdons zijn ook van invloed op hoe wij de kleur waarnemen. Zie ook de achtergrond bij de verschillende vogels en de kleur van de fotokooi die Harrie gebruikt voor het trainen van zijn vogels. 

                                                               

   

Deze lichtgroen man is de vader van 1 van de twee baby’s die ik mee heb genomen en hopelijk passen in mijn bestand. Gezien de achtergrond van de vogels waar de nodige Daniel Luetolf vogels gebruikt zijn, mag daar wel een zekere verwachting bij zijn. 

   

Om de kwetsbare jonge baby’s gescheiden van de ouders nog wat extra veiligheid te geven kunnen ze in een aangepast nestkastje kruipen. Harrie heeft de nodige aandacht voor het gedrag van zijn vogels in de kweek. Een uitvoerige en gedetailleerde administratie in een Excel bestand is daar behulpzaam bij. Ook voor kopers geeft dit betrouwbare informatie. Het vraagt wel discipline om dagelijks deze administratie/registratie te actualiseren.

   

Een kwekersportret van Harrie Aardema zal t.z.t. gepubliseerd worden in het blad Wellensittich Welt. Daarin zijn prachtige foto’s te zien van groepen lutino’s samen in beeld gemaakt door Harrie zelf.

 

6 reacties

 1. Wim Velgersdijk zegt: Beantwoorden

  Mooi verslag Peter, het valt dan ook niet mee om een ander verslag te maken op zo’n schitterend hok ????.
  Jijzelf hebt al een kampioenenhok, bij menigeen bekend, maar nu komt daar weer een stapje bovenop.
  Nu ik zo bezig ben met de ino lijn, hoop ik ook nog eens een bezoek te doen bij Harrie, want een beetje ino kweker moet daar geweest zijn.

  1. Ja moet je doen als je de gelegenheid hebt. Kun je misschien wel combineren, vanuit mijn huis is het 53 minuten rijden naar Zwiggelte.

 2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Een mooi verslag met foto’s van deze sterke kweker. Ook vind ik het bijzonder dat Harry aantekeningen maakt van het gedrag van zijn vogels in een speciaal Excel bestand. Ik ben wel benieuwd welke zaken hij van het gedrag noteert. Bedank maar weer Peter!

  1. Bedankt Jan voor je reactie. Hij noteert o.a. broedgedrag, van de eieren lopen, of de combinatie klikt wat betreft gedrag e.d.

 3. henk van dort zegt: Beantwoorden

  goeden dag allen mooi gezicht al die mooie lutino s en kweek vogels ook leuk dat de vrouw een mooie kleurslag mist
  in je hok Peter.
  Harry heeft mooie vogels jammer dat hij ze niet laat zien op een show maar zo beleeft ieder zijn hobby.

  1. Ja dat zou de show wel iets extra’s geven een grote klasse kwaliteit lutino’s. Bedankt voor je respons. In Budgie komt ook nog een Ten Huize van…, kunnen de mensen die hem niet bezoeken toch een beeld van de vogels krijgen.

Geef een reactie