nr. 3 Mei 2020

De foto’s zijn niet scherp of de lens is wat vettig geweest, maar goed ik wil ze de bezoekers van de website niet onthouden. 

    

Informatie Wikipedia: De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening. Er zijn echter nog veel andere kenmerken die het dier ook moet bezitten om een echte lakenvelder te zijn[1]

Hoewel in het buitenland soms beweerd wordt dat het van oorsprong een Nederlands ras is, is dat niet aangetoond en daarom onzeker.[bron?] Dit komt doordat de registratie destijds nog niet sluitend was, stamboekenoormerken en identificatie en registratie bestonden nog niet. Het is wel aannemelijk dat de lakenvelder een Nederlands ras is. De lakenvelder is een al eeuwenoud ras. Al in de 12e eeuw wordt er, in de vorm van een beschrijving, in Nederland melding van gemaakt van lakenvelders. De vroegst bekende afbeelding is een schilderij uit ongeveer 1450.

In de 17e en 18e eeuw werden ‘parkrunderen’, zoals lakenvelders ook wel worden genoemd, vooral gehouden op de buitens van landadel en patriciaat. Met het grotendeels verdwijnen van deze landgoederen in de 20e eeuw werd de lakenvelder met uitsterven bedreigd, en niet voor het eerst. Op het dieptepunt waren er in heel Nederland nog zo’n 300 lakenvelder runderen, een aantal dat inteelt en een hoge verwantschap binnen de populatie onvermijdelijk maakt zo lang er streng geselecteerd wordt en er geen vers bloed wordt toegelaten.

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    Bedankt voor de informatie!

Geef een reactie