nr. 12 November 2019

                                                                                                                      

Op deze pagina een overzicht van DE OUD-HOLLANDSE KAPUCIJN duiven op de Keistadshow in Amersfoort. Een ras met een langer geschiedenis en met een eigen speciaal club opgericht door Henk Moezelaar. Het is een sierlijke middelgrote duif en naast de Mookee duiven en de Norwich Kroppers één van mijn favoriete rassen. Belangrijke raskenmerken zijn middelhoog gesteld met een horizontaal gedragen lichaam, kort en breed tussen de schouders en naar de staart geleidelijk smaller verlopend. Wat wij grasparkieten kwekers de wigvorm noemen, als je de duif in de handen neemt moet hij er als het ware door heen glijden. De kap en de kraag zijn belangrijke kenmerken. Ze worden dan ook beoordeeld op o.a. het type en de stand, de structuur, de oogranden en de kleur en de tekening. 

   

Enkele zwart gemonnikte Kapucijnen van 94 en 95 punten. De eerste jonge doffer zou een iets breder type mogen hebben en wat breder in de borst, verder van een hoog niveau. De jonge duivin er naast zou een strakkere nekvulling mogen hebben. De jonge duivin er naast zou iets meer conditie mogen hebben en een niet wenselijke caping is zichtbaar. De oude doffer (4e in de rij) waarvan de houding horizontaler zou kunnen.

   

De oude doffer op de eerste foto (frontaal aanzicht) laat zich niet helemaal optimaal zien maar is een prachtige blauwe zwartgebande gemonnikte duif met een mooi houding.  De doffer er naast heeft een goede hals en been lengte met een brede hoge kap. Nummer drie in de rij een mooie krachtige vogel de nekvulling zou wat vaster kunnen. De laatste in de rij een jonge duivin met een goede stand en oogranden, de kraag moet niet haarvederig worden.

    

   

                                                                                   

Diverse rood gemonnikte Kapucijnen, de beste in deze serie met 96 punten een oude duivin (eerste rij laatste foto ). Vogel met een mooie stand, hals en been lengte, kap, rozetten en nekvulling, goede kleur en tekening en oog en oogranden. Zou in het type iets breder in de borst kunnen. Het kraag verloop iets strakker.

   

   

                                                             

Meerdere geel gemonnikte duiven van een hoge kwaliteit. 1st met 97 punten bovenstaande jonge duivin (in elkaar gedoken tijdens het fotograferen) met vele ras kenmerken. Eerste van de onderste twee.

   

Diverse kleuren, blauwzilver donkergeband gemonnikt (links), daarnaast de roodzilver geband (foto 2 en 3),en als laatste een geelzilver geband gemonnikt.

   

 De witten waren van een lagere kwaliteit met enkele onvoldoendes en een miskleur. Nummer 2 in de rij nog goed voor 90 punten.

    

                                                             

De eerste foto van de geelzilver gebande oude duivin was goed voor 97 punten en een 2 de plaats.

   

Drie getijgerde gemonnikte duiven in zwart, geel en rood.

   

Nog twee witte Kapucijnen die vlekken lieten zien die niet gewenst zijn.

 

 

 

5 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Weer een prachtig verslag bij deze mooie duivensoort, bedankt!

 2. A.Hoek zegt: Beantwoorden

  Ik sluit me bij Jan aan. Bedankt dat je dit doet, zelf ben ik niet meer in de gelegenheid om deze shows te bezoeken, ik geniet hier van.

  1. Mooi heb ik eer van mijn werk.

 3. Haemhouts Denis (Don) zegt: Beantwoorden

  Beste
  Gefeliciteerd met Uw mooie duiven ! Graag zou mensen als U ontmoeten , eventueel een club speciaal rond deze mooie duif .
  Zelf ben ik nog maar enkele jaren dit mooi ras aan het kweken , maar mijn kweek blijft mij maar teleurstellen .
  Alle weetjes en tips zouden mij heel blij maken !!
  Bedankt ! Groetjes

  1. Ik heb zelf geen duiven, maar maak wel foto’s op diverse tentoonstellingen voor deze website.

Geef een reactie