nr. 3 November 2019

   

Op zaterdag 9 November 2019 werd een bezoek gebracht aan de vogelaccommodatie van Uwe Effertz in Keulen (Duitsland). Het partnership heeft het dit jaar weer uitstekend gedaan en aan meerdere nationale Topshows deel genomen in diverse landen. Na gedane arbeid is het goed rusten, dus de vogels zaten in de herstelfase en deels al weer in de opbouwfase. Dus nog geen vogels in de kweek maar een voorbereiding hierop. Ze gebruiken hiervoor de methode van Dr. Bürkle, zonder in details te treden is dit het principe van de vogels (inwendig/darmflora) schoonmaken en dan deze weer opbouwen met o.a. probiotica. De meningen verschillen over het belang van preventief kuren. Nadat er meerder foto’s gemaakt waren kwam ook Rudi binnen en later zou Rene nog komen om de vogels te selecteren. Met Rudi werden nog enkele anecdotes opgehaald uit de tijd dat Andre Vermeir (België) aan de top stond. Er worden dit jaar 150 broedkooien in gezet, dus een goed overzicht is met een dergelijk groot bestand van essentieel belang. Wat moet blijven, wie is reserve, wat kan eventueel nog verkocht worden, is de verhouding mannen en poppen goed en zijn er voldoende kleurslagen aanwezig om deze in stand te houden? Vragen die beantwoord moeten worden in het partnership.

   

Natuurlijk ook weer enkele foto’s van de violette vogels in het bestand, mijn favoriete kleurslag. In 2020 is er een speciale prijs bij de NGC-DBS voor de beste aangewezen violette vogel van de show. Een prijs die in 2017  gericht was op het stimuleren van de lichtgroene variëteit. Dit jaar dus het juweeltje onder de grasparkieten.

   

Om in een korte tijd meerdere plaatjes te schieten van vogels die zo uit de vlucht worden gevangen geeft natuurlijk niet een eerlijk beeld van hoe de vogel kan zijn als hij zich optimaal laat zien. De vogels krijgen niet de tijd om helemaal tot rust te komen. Bijzonder is wel dat ze blijven zitten om zich te laten fotograferen. De geelmasker hemelsblauwe cinnamon laat in het zijaanzicht ook zien dat de broekbevedering al beter is gaan zitten.

   

De vogels zijn op een enkeling na (laatste foto grijze kweekvogel/keybird) allemaal ring 2019 in verschillende leeftijdfasen.

   

   

   

    

   

1 reactie

  1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

    In de eerste plaats zie ik een berg goede vogels!
    Juist nu in het novembernummer van Onze Vogels staat een interessant artikel over probiotica. In het kort: de darmflora met de goede micro organismen bevinden zich in de blinde darm bij zoogdieren. Als de zoogdieren de ontlasting uitpoepen blijven de goede micro organismen in de blinde darm achter. Bij zaadeters wat onze grasparkieten zijn is het totaal nutteloos daar deze vogels geen blinde darm hebben. Wanneer probiotica worden toegediend via het voedsel van onze vogels, dan is de kans dat deze de darm bereiken verwaarloosbaar klein. Het zuur in de maag en de gal en de dunne darm zorgen er namelijk voor dat geen enkel organisme de maag passeert en de dikke darm zal bereiken. En mocht het zo zijn dat er eentje de maag barrière weet te passeren, dan is het onmogelijk zich in het systeem te handhaven en de darmen te koloniseren in verband met de afwezigheid van een blinde darm.

Geef een reactie