nr. 2 September 2018

 

Op woensdag 5 september, samen met Ria, een bezoek gebracht aan Henk Fidder, de waarnemend voorzitter van de NGC-DBS. Aangezien ik niet aanwezig kon zijn bij de prijsuitreiking op zondag had Henk het cadeau, die keurmeesters na het keuren van de clubshow ontvangen, voor mij mee genomen.  Het beeldje staat goed bij de bronzen en gouden parkiet die ik in het verleden bij de NPC heb gewonnen op de clubshow. De fles wijn heb ik er ook maar snel op de foto gezet omdat hij vandaag al weer leeg is, smaakte te goed om te bewaren. 

   

Verscholen in de bossen rond Heino is de voormalige paardenstal verbouwd tot een moderne vogelaccommodatie waar de vogelsport op een hoog niveau kan worden bedreven. Voorlopig zijn er nog wat noodconstructies gemaakt in afwachting van de broedkooien en de profielen van de firma Oestringer.  

   

Er zijn op dit moment nog twee binnenvluchten, dit gaan er echter drie worden, de tijdelijke houten frames worden dan verwijderd en voorzien van roestvrijstalen frames. De gehele voorzijde is voorzien van polycarbonaat kanaalplaten, deze isoleren goed maar om de temperatuur constant te houden zijn deze dubbel aangebracht, met een tussenruimte. De bovenkant is voorzien van vergelijkbare platen echter deze houden de UV straling tegen wat van invloed is op de regulering van de temperatuur. 

    

Niet alleen mooie vogels, ook zagen wij enkele Java-krielen. Ze  hebben niet zo’n luxe accommodatie als de vogels maar daar staat tegenover een vrije uitloop in deze prachtige bosrijke omgeving in de mooie provincie Overijssel.

    

LED verlichting en warmteplaten (komen er nog enkele bij), in de vlucht eenvoudig te reinigen Trespa platen voor het water en het voer.

     

Goede lijm/kit om zonder schroeven de nodige attributen te bevestigen aan de kunststofplaten. Aan de zijkant van de kunststof nestkastjes zijn ijzeren plaatjes gelijmd, zodat de kaarthouders hieraan bevestigd kunnen worden. Zoals je kunt zien is het nog ‘under construction’ , als alles klaar is dan nog maar eens een artikel voor Budgie maken over dit hok.

   

Diverse laden voor o.a. het voer, maar ook een groot aanrechtblad zodat er hygiënisch gewerkt kan worden en de stof proberen te  beperken, dat sprak Ria ook wel aan. De gedachte aan minder veren en stof op de bank in Raalte zou haar wel goed uitkomen.

    

Geen ramen maar mechanische afzuiging, mogelijk dat de invoer van verse lucht nog iets aan de lage kant is en dat er aan de oostzijde van het hok nog een ventilatiekanaal bij komt.

     

Een beetje sfeerverlichting, een koelkast en een afwasmachine, nee dit is niet bij Henk in huis maar nog steeds zijn wij in het hok.

   

Een speciale, niet al te diepe, vlucht voor de jonge vogels. Na enkele minder kweekjaren lijkt het er nu op dat het begint te lopen.

   

Enkele kweekparen die het aardig doen in het nieuwe hok, met dank ook aan Gijs Dijkgraaf en Singham Kandiah voor het uitlenen van enkele broedkooien zodat er een goede start gemaakt kon worden in afwachting van de in totaal 30 broedkooien. Het hok heeft een afmeting van 6 meter x 4.80 meter en is in de nok 2.45 meter en aan de kant van de broedkooien 2.20 meter. 

 

5 reacties

 1. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  Geweldig mooi, dat is genieten!

  1. Ja het is een bijzonder mooi hok.

 2. Het ziet er goed uit daar kan Henk goed mee voor de dag komen

 3. Henk Fidder zegt: Beantwoorden

  Peter, misschien nog even ter verduidelijking van jouw verslag: de tl- verlichting is Daylight uv A en B om het gebrek aan direct daglicht te compenseren. Aan de stal is een uitbouw gemaakt waar gebruik gemaakt is van een z.g.n klimaatgevel- principe. Het pakket bestaat uit buitenschil v 15mm polycarbonaat kanaalplaten een spouw v 12 cm en vervolgens weer de kanaalplaten. Hetzelfde principe voor het dak maar dan in opaaluitvoering om de uv-straling (opwarming) tegen te gaan. (In de extreme warmte dagen van deze zomer werd het nooit warmer dan 29,5 gr) Dit gevelprincipe wordt momenteel toegepast in klimaat neutrale/duurzame gebouwen. Middels inlaat ventielen en mechanische ventilatie kan de ruimte tot 600m3/ uur ververst/doorspoeld worden. Het klinkt misschien allemaal wat belerend. Dat bedoel ik zeker niet zo. Het is me meer te doen om geinteresseerden de gedachte achter het bouwprincipe uit te leggen.

  1. Mooie aanvulling voor de geïnteresseerden. Nog niet alle details weggeven Henk ook nog wat bewaren voor Budgie als het hok klaar is.

Geef een reactie