nr. 2 Juli 2018

Bezoek aan Patrick van Zwol in Sint-Katelijne-Waver (België) op zaterdag 28 juli 2018. Na twee hitte dagen was de temperatuur iets beter om foto’s te maken maar zeker niet ideaal voor de vogels. Maar ik denk dat het toch aardig is gelukt en Patrick kan trots zijn op zijn vogels in deze foto-impressie. De afgelopen tijd heeft hij opvallende resultaten behaald dus het is niet zo gek dat hij al in de Budgie heeft gestaan en ook voor enkele Belgische bladen heeft hij interviews gegeven. Nu dus prominent in beeld op onze website. Veel kijkplezier en constructieve reacties zijn altijd welkom. Patrick wil ook graag je mening horen over zijn vogels, in de auto achteraf anders praten daar heeft hij niets aan daar kan hij niet van leren. Een goede keurmeester leert elke dag.

    

Enkele grijsgroene cinnamon vogels konden ons als tentoonstellingsvogel erg bekoren, kwaliteit in de bovenbouw maar ook een goed type en stokstand.

   

Het type met een mooie wigvorm en stokstand was vooral bij de poppen ook goed vastgelegd, ook bij poppen met een zeer goed formaat zoals de grijze spangel pop.

   

   

In de bovenbouw zit het wel goed, de variëteitskenmerken van de spangles verdienen nog wel enige aandacht, daar waren wij het wel over eens. Maar ze zijn er wel, zie onderstaand foto (links) met een grijze spangle man met betere spots of de grijze cinnamon pop (3e).

     

   

Een van de vele spangle poppen met uitstraling en een goede belijning. De diversiteit in de variëteitskenmerken bij de spangles is momenteel groter dan bij de Australisch bonte vogels, het missen van spots bijvoorbeeld komt daar veel minder voor. Dit heeft o.a. ook van doen met de standaardwijziging.

     

Alle reden voor Patrick om te lachen met de kwaliteit die hij in handen heeft, ook de Australisch bonten vogels waren van een hoog niveau. Een enkele keer zit er een bonte spangle tussen om een ander doel te bereiken waardoor een mix kleur even op de koopt toegenomen moet worden.

      

Met een hok op  dit niveau is het voor Patrick niet eenvoudig om vogels aan te schaffen met een gelimiteerd budget die gelijk of beter zijn als zijn eigen vogels. Mooi om te zien dat hij de mindere vogels dan toch vrij snel weet te verbeteren.

    

Een kritische blik op de vogels, maar vooral verder kijken waar het naar toe moet en wat daar voor nodig is in de combinatie van de man en de pop.

   

Even iets over de standaard bij de dubbelfactorigen spangles, de bedoeling van de standaard is duidelijk, maar er is nog wel eens discussie over bij de kwekers. Onderstaand enkele citaten uit de standaard van de NGC-DBS. 

Lichaamskleur: helder, middel, donker of grijsgeel, afhankelijk van de aanwezigheid van de grijsfactor en/of een of twee donker factoren, geheel vrij van gepigmenteerde veren. Ideaal is een totaal eenkleurige vogel, iets groene aanslag in de nek is acceptabel. 
Vleugeldek: helder geel, vrij van alle tekening en/of groene waas. 
Primaire vleugel- en staartpennen: iets lichter dan de lichaamskleur.

   

   

Veel vogels op de grond, geef ze eens ongelijk met zo’n aanbod aan voeding. Het hok is verdeeld in drie compartimenten, een open vlucht, de kweek ruimte in U-vorm en een gedeelte met twee vluchten en een dubbele kooi waar de vogels in de winter maanden in verblijven.

    

Tot slot ook nog een foto op afstand (links de spangle) om  te laten zien dat de kwaliteit er dan ook nog is. Een enkele extreme vogel (flecky vogel rechts) voor de kweek maar veel kansen krijgt deze pop niet.

Met dank aan Patrick en zijn vriendin voor de prettige ontvangst, de gezellige middag en de heerlijke brood maaltijd, mede namens Jos. 

4 reacties

 1. Ronald Dokter zegt: Beantwoorden

  Leuk om te lezen dat je met een beperkt budget ook toppers kunt kweken , prachtige vogels????????

  1. Gelimiteerd wil niet direct zeggen een beperkt budget.

 2. Jan Bouwmeester zegt: Beantwoorden

  “Patrick wil ook graag je mening horen over zijn vogels, in de auto achteraf anders praten daar heeft hij niets aan daar kan hij niet van leren. Een goede keurmeester leert elke dag.”
  Mooi gezegd van Patrick. Ik vind hem een vakman 1e klas en prettig in de omgang. Zijn vogels vind ik prachtig van opbouw, dat vond ik vorig jaar al op de babyshow, het enige verbeterpunt wat ik toen zag betrof de breedte van de slagpennen, die zijn in mijn ogen aan de smalle kant. In enkele gevallen waren deze pennen ook wat te lang. De overall kwaliteit is prima. Maar aan het type van zijn vogels kan je goed zien wat hij voor ogen heeft omdat een groot percentage van vogels hetzelfde type had.

  1. Ja dat heeft hij goed vast weten te leggen.

Geef een reactie